Omar dödade mig

Omar dödade mig är en fransk film som dramatiserar ett i Frankrike väldigt uppmärksammat mord och den rättegång och efterspel som det fick. Det är en film som inte väjer för de svåra frågorna som rasism och den svages utsatthet i samhället. Med en bra berättelse och fantastiska skådespelare gör regissören Roschidy Zem sin första allvarliga film bakom kameran.

omar-m-a-tuer-22-06-2011-9-g

Det är 1991 och Omar Raddad är hemma med sin familj när polisen plötsligt knackar på dörren. De tar med sig en helt oförstående Omar och lämnar en chockad familj som inget förstår. På polisstationen blir han förhörd på franska trots att hans kunskaper i språket är bristfälliga, men han begriper så pass mycket att han förstår att polisen tror att han mördat änkan Marchal, en kvinna vars trädgård han sköter. Det enda beviset som finns är ett meddelande som polisen tror att offret skrivit med sitt eget blod på en dörr i källaren där hennes kropp hittades. Meddelandet lyder –  ”Omar dödade mig”.

omar-m-a-tuer-22-06-2011-4-g

Det finns en serie dokumentärer (Paradise Lost) om The West Memphis Three, tre ungdomar som trots tveksam bevisning dömdes för ett bestialiskt mord. Jag tycker mig se en mängd paralleller mellan dessa dokumentärer och denna dramatisering. Det handlar om personer som anses skyldiga av rättsväsendet och som har svårigheter att föra fram sin egen talan och som döms hårt. Omars dom var 18 års fängelse. Grunden till manuset är Omar Raddads biografi och en bok om fallet av författaren Jean-Marie Rouart. Rouart engagerade sig i fallet efter det att Omar dömts och i filmen får vi följa hans efterforskningar parallellt med Omars berättelse från rättegången och sedan fängelset. Jag antar att dessa två berättelser kommer från vardera av böckerna. Det märks inte och manusförfattaren och regissören Roschidy Zem har tidigare (2006) gjort en komedi (Mauvaise foi) som inte nått våra breddgrader, men som skådespelare är han mer erfaren och han har bland annat spelat i Infödd soldat och Fiender emellan. Jag hoppas han fortsätter både framför och bakom kameran för det finns mycket film i herr Zem!

Skådespelarna i Omar dödade mig är av vanlig fransk kvalité, det vill säga väldigt bra och trovärdiga i allt från hur de spelar till hur de ser ut. Sami Bouajila (Belägringen, Infödd soldat) gör ett fantastiskt porträtt av Omar. Man känner hans maktlöshet och hur han sakta bryts ned i fängelset när motgång efter motgång kommer. Även övrig ensemble gör ett magnifikt jobb och jag sögs in i berättelsen.

omar3

Filmen är kontroversiell för den tar så tydligt Omars parti, vilket inte är så överraskande då den baseras på två böcker som vill visa på att Omar är oskyldigt dömd och det är tydligt att även regissören Zem ser honom som oskyldig men att någon försökt, och lyckats, lägga skulden på Omar. Polisen och rätten skildras som att de vill sätta dit Omar oavsett om bevisen räcker till eller inte. Under rättegången splittrades landet i två delar utifrån hur man såg på Omars skuld. Fallet blev politiserat och när filmen kom var det mycket som åter kom till ytan. Filmen har fått hård kritik, bland annat från offrets släktingar som inte blev tillfrågade eller kontaktade angående filmen som de upplever gör den som mördade deras släkting till det verkliga offret. Från försvarets sida har paralleller också dragits till Dreyfus-fallet kring förra sekelskiftet då en judisk officerare falskt anklagades och dömdes för att ha spionerat åt Tyskland, men kritiker menar att försvaret och filmmakarna har lyckats skapa en oskyldig man i den skyldige Omar.

Detta är en mycket bra film på alla sätt. Berättelsen är gripande, regin håller hög klass liksom skådespeleriet – Den får min fulla rekommendation. Men är du en sådan som måste veta allt, som alltid vill ha ett tydligt slut, måste jag höja en varningens finger.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.