Old Man Logan

Innan Logan kom ut i mars 2017 var det en hel del snack om filmen byggde på serien Old Man Logan eller inte. Det gjorde den inte visade det sig. Eller snarare så här, den har tjänat som inspiration till karaktären i filmen men de skiljer sig ganska mycket åt. Samtidigt, har du inte läst Old Man Logan är dags att du gör det nu då det kan vara 2000-talets bästa X-Men historia.

Old Man Logan utspelar sig drygt femtio år in i framtiden och Logan är en bruten man, han bor på västkusten tillsammans med sin fru och deras två barn. Området tillhör Hulkklanen som de varje månad måste betala skatt till. För i framtiden är de skurkarna som har vunnit, genom att göra gemensam sak dödade de alla hjältar på en kväll och delade sedan upp Nordamerika där varje skurk fick en del att styra över. Logan är den nästan enda överlevande hjälten och han har lovat sig själv att aldrig använda sina klor igen, av anledningar han håller till sig själv. När Hawkeye, som numera är blind, kommer förbi och erbjuder en stor summa pengar om han hjälper honom att frakta ett paket till östkusten kan Logan inte tacka nej. Dels för att pengarna skulle göra att han inte längre behövde oroa sig om Hulkklanen men också för att någonstans i honom brinner fortfarande en eld.

När Mark Millar skriver serie kan det bli lite hur som helst. Något av det bästa men även sämsta jag har läst har Millar skrivit. Jag har aldrig läst någon som varit så ojämn som honom men när han gör rätt som Superman: Red Son, Civil War eller Old Man Logan blir det riktigt, riktigt bra. Mycket av detta är på grund av att han vågar ta ut svängarna på ett sätt som få andra författare vågar. I Old Man Logan är alla hjältar döda, det finns gott om spår av dem i världen men allt är ett kaos där anarki och våld styr. Samtidigt är Logan väldigt olik den Wolverine som vi tänker på, han är en äldre man, återhållsam och pacifist. I en tidig scen spöar Hulks barn på honom för att han inte har betalat och Logan gör inget. Han bara tar det. Det finns en förklaring till detta som kommer i mitten av boken och är det starkaste sidorna där vi förstår vad det är som har hänt och kan verkligen relatera till hur det har påverkat honom.

Men det vore inte Millar om det inte vore en del galenskaper med också. Jag har nämnt Hulk ett antal gånger. Hulk har nämligen dödat Abomination och tagit över hans område, därefter har han fått barn med sin syster och denna incestklan styr nu den amerikanska västkusten. Det är Mark Millar ut i fingerspetsarna men här fungerar det för att resten av historien är precis lite mycket over the top. Det är därför det är kul att läsa Old Man Logan, man vet aldrig vad som kommer att hända på nästa sida eller vem som kommer att dyka upp. Och det passar så bra att det är serien är åtta nummer. Tillräckligt långt för att skall kunna utveckla karaktärerna och världen men tillräckligt kort för att man inte skall hinna tröttna på alla tokigheter. Millar ger oss också gott om små Marvel-referenser genom hela serien.

Sedan har vi Steve McNiven teckningar som är en minst lika viktig del. McNiven har en väldig ren och tydlig tecknarstil vilket hjälper serien mycket. Det blir ofta mycket våldsamt och händer en hel del saker på varje panel men det är aldrig svårt att urskilja eller förstå. För det är inte historien egentligen utan resan som är det viktiga här, ett what if-scenario där vi får uppleva ett USA där superskurkarna styr.

Old Man Logan är en serie som alla bör läsa någon gång om man gillar serie. Den är så olik väldigt mycket annat som Marvel släpper och ger Millar utrymme att göra bara det han kan göra med en karaktär som Logan. Old Man Logan kom senare tillbaka i serieform men detta handlar om att karaktären kommer till Earth-616 (som är Marvel jord för kontinutet) och försöker förhindra att framtiden sker (Old Man Logan utspelar sig på Earth-807128).

Innan Logan kom ut i mars 2017 var det en hel del snack om filmen byggde på serien Old Man Logan eller inte. Det gjorde den inte visade det sig. Eller snarare så här, den har tjänat som inspiration till karaktären i filmen men de skiljer sig ganska mycket åt. Samtidigt, har du inte läst Old Man Logan är dags att du gör det nu då det kan vara 2000-talets bästa X-Men historia. Old Man Logan utspelar sig drygt femtio år in i framtiden och Logan är en bruten man, han bor på västkusten tillsammans med sin fru och deras…

Review Overview

Betyg

100

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.