Okja

Netflix har under åren producerat mängder av populära serier och filmer. Den Netflix-rulle som är på tapeten nu handlar om en märklig varelse och en vänskap som inte splittras i första taget.

Året är 1997 och en buissness-kvinna vid namn Lucy har stora planer. Hon meddelar pressen att de har hittat en ”supergris” i Chile och lyckats föda fram 26 nya supergrisar. Dessa grisar kommer hon att lämna ut till 26 bönder i olika länder, för att sedan ha en tävling tio år senare och se vilken gris som är finast och klarar sig bäst. En gris hamnar hos Mija och hennes morfar i de koreanska bergen. Grisens namn är Okja, och de är bästa vänner. När tävlingen når sitt slut så kommer bolaget Mirando Corporation och hämtar Okja, något Mija inte accepterar. Hon får hjälp av en djurrättsgrupp och tillsammans kämpar dem för att få tillbaka Okja till bergen och stoppa Mirando Corporation från att skapa fler genmanipulerade grisar för köttets skull.

Jag hade till en början lite svårt att sätta mig in i vad det är för typ av ton på filmen. Karaktärerna känns otroligt överdrivna och överspelade, men jag inser snabbt att det är stuket de har satt. De ska vara karikatyrer och överspela. Till en början stör jag mig främst på Jake Gyllenhaal’s karaktär Johnny Wilcox, som är en naturprogramledare. Hans konstiga sätt att agera och uttrycka sig, men till slut blir jag mest imponerad över Gyllenhaal’s skådespelartalang. Jag är inte van att se honom i komiska roller som denna där han bjuder på udda röstskådespel och slapstick. Men dem gör det bra samtliga skådespelare och på något sätt så fungerar det överdrivna skådespelet.

Filmen fungerar som en familjefilm, trots vissa otäcka scener som kanske inte passar barn i alla åldrar. Men humorn och karaktärerna kan sättas i den kategorin. En klart sevärd film!

En andra åsikt: En av mina första recensioner här på Filmfenix var den klasskritiska Snowpiercer som släpptes år 2014. Sydkoreanen Bong Joon-ho skapar filmer som biter sig kvar och lämnar avtryck hos sina tittare, filmen Okja är inget undantag. När Bong hade skrivit sitt manus lät han britten Jon Ronson bearbeta de engelsktalande karaktärernas dialog. Resultatet är en två-spåkig film där övergångarna känns naturliga och kritiken är gränsöverskridande.

Samhällskritiken är syrlig, Okja belyser bland annat hur lyckligt omedvetna många är över hur kött hamnar på våra bord. Filmen visar, på sitt eget sätt, hur vi kan avla/experimentera fram djur enbart för att ge oss människor föda. Supergrisen Okja, med sitt hundlika beteende, är lätt att bli investerad i. Ett smart drag som ger ett extra sting i filmens otäcka avslutande kapitel. Bong blanda genrer, humor, skräck, komedi och drama. Filmen kan, likt Fredrik Nyström vittnar om ovan, upplevas som hyfsat familjevänlig för att sedan övergå i gravallvar och ett oerhört mörker. Efter att ha sett filmen var jag inte särskilt sugen på att äta något kött på ett tag… Om du har Netflix skall du ge Okja en chans! Netflix har tagit sina första stapplande steg mot biografernas monopol, kommer vi att få bevittna ett maktskifte? /Fredrik Malmquist

Netflix har under åren producerat mängder av populära serier och filmer. Den Netflix-rulle som är på tapeten nu handlar om en märklig varelse och en vänskap som inte splittras i första taget. Året är 1997 och en buissness-kvinna vid namn Lucy har stora planer. Hon meddelar pressen att de har hittat en "supergris" i Chile och lyckats föda fram 26 nya supergrisar. Dessa grisar kommer hon att lämna ut till 26 bönder i olika länder, för att sedan ha en tävling tio år senare och se vilken gris som är finast och klarar sig bäst. En gris hamnar hos Mija…

Review Overview

Nyströms betyg
Malmquists betyg

75

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.