Odyssey

odyssey1

Tre familjer slits isär när en kvinnlig soldat, en desillusionerad företagsadvokat och en föraktad politisk aktivist dras in en internationell militär konspiration.

Anna Friel, som du kanske känner igen från Netflix-serien Marcella av Hans Rosenfeldt, ägnar större delen av thrillern Odyssey på flykt. Hon spelar soldaten Odelle Ballard som på uppdrag i Mali kommer över hemlig information att det amerikanska bolaget SOC har betalat Al Qaida att utföra uppdrag åt dem. Hela hennes enhet blir dödade av en drönarattack men Odelle klarar sig och börjar en lång resa med målet att ta sig hem till sin familj och avslöja vad som hänt. Givetvis tycker inte SOC det är en bra idé.

I USA jagar företagsadvokaten Peter Decker (Peter Facinelli) och aktivisten Harrison Walters på var sitt håll efter bevis att SOC är inblandad i kriminella aktiviteter. Med hjälp av en statsministerkandidat för Grekland och en nördig hacker försöker de finna bevis mot SOC. Serien växlar mellan dessa tre spår genom hela berättelsen och mot slutet går de mot samma punkt. Odyssey plockar friskt från det mesta man sett tidigare i genren och dessutom helt ogenerat.

odyssey2

 TV-serien Odyssey på tretton avsnitt försöker vara en konspirationsthrilller med kopplingar mot militären, storbolagen och terrorism. Det är uppenbart att seriens skapare försökt kopiera Homeland och 24, helt utan framgång dock. Odyssey försöker inte ens vara listig eller subtil när den genomgående skriver åskådaren på näsan med de grovt huggna stereotypa karaktärerna. Allt de gör och säger är så övertydligt att det finns inga hemligheter i den redan tunna berättelsen. Alla skurkar är dessutom klädda som skurkar för att göra det lätt att hålla koll. Företaget SOC smusslar pengar till terroristverksamhet och det finns dokument med deras stämpel som bevisar det. Jo Al Qaida vill ha kvitton såklart för sin redovisning. SIC! Bevisen på detta finns i krypterade filer på en USB-sticka som Odelle har hängande kring sin hals. Spionthriller skrivet för Kalle Anka.

odyssey4

Skurk

En annan sekvens som får en att plocka fram skämskudden är när den ensamma nördhackern Bob, som bor hemma hos mamma, hittar Odelles sista nödsamtal innan hon tillfångatas. Dialogen mellan honom och hans mamma summerar nivån på serien. ”Det kallas hacking, mamma” säger han. ”Är det lagligt?” frågar mamman oroligt. ”Nej, men om regeringen gör det jag tror den gör, är det berättigat” slår han stolt fast innan han fortsätter vid datorn.

odyssey3
Odyssey är slötittar-TV som bäst
och det är Anna Friel som gör att nivån höjs stundtals. Tretton avsnitt är för många och det märks att en redan tunn konspirationsberättelse tänjs alldeles för mycket. När sluttexterna rullar och berättelsen inte ens fått ett anständigt slut utan fiskar efter en säsong två känner jag mig inte ett dugg lockad. Tack och lov bestämde sig bolaget NBC också för att det räckte med en säsong. Det finns thrillers i den här genren som är betydligt bättre som jag rekommenderar du lägger tiden på. Se istället The Night Manager, Rubicon, London Spy eller redan nämnda Homeland och 24.

Tre familjer slits isär när en kvinnlig soldat, en desillusionerad företagsadvokat och en föraktad politisk aktivist dras in en internationell militär konspiration. Anna Friel, som du kanske känner igen från Netflix-serien Marcella av Hans Rosenfeldt, ägnar större delen av thrillern Odyssey på flykt. Hon spelar soldaten Odelle Ballard som på uppdrag i Mali kommer över hemlig information att det amerikanska bolaget SOC har betalat Al Qaida att utföra uppdrag åt dem. Hela hennes enhet blir dödade av en drönarattack men Odelle klarar sig och börjar en lång resa med målet att ta sig hem till sin familj och avslöja vad…

Review Overview

Betyg

30

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.