Nyhet: Svensk vinnare på nattens Oscarsgala!

Det är Ludwig Göransson som kammat hem den åtråvärda statyetten för sitt arbete med musiken i filmen Black Panther. En vinst som enligt många anses välförtjänt då Göransson verkligen gick in för att skapa autentisk musik till filmen.

Ludwig Göransson spenderade bland annat flera veckor i Senegal med den lokala superstjärnan Baaba Maal som tog med honom på turné. Något av det viktigaste Göransson lärde sig, enligt sig själv, var vad ”griots” är; en afrikansk term för musikalisk berättare som innebär att låta instrumenten tala på ett eget sätt.

Genom att applicera detta i sitt arbete lyckades Göransson skapa ett sound som inte bara blev representativt för viss afrikansk kultur, utan även perfekt för filmen. Även kritiker uppskattar hans arbete, och tidigare i år har Göransson vunnit en Golden Globe samt blivit utsedd till årets kompositör på svenska Grammisgalan.

Grattis säger vi till Ludwig Göransson åt en välförtjänt vinst!

Källa: L.A Times

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.