Nyhet: Green Book vann bästa film på Oscarsgalan 2019

Efter en tillsynes ganska förutsägbar Oscarsgala skrällde Green Book då den tog hem ”bästa film”. De flesta kritiker samt bettingsidor hade stora förväntningar på att Roma skulle vinna kategorin och där med bli historisk som första icke-engelskspråkiga film att kamma hem en Oscar för ”bästa film”, så blev dock inte fallet. 

Filmen Green Book handlar om den afroamerikanska pianisten Shirley (Mahershala Ali) som lever i ett segregerat USA under 60-talet. Shirley ska åka på turné genom landet och som chaufför har han anlitat den rasistiske Tony ”Lip” (Viggo Mortensen). Mahershala Ali fick för övrigt mycket väntat ta emot en Oscar för bästa manliga biroll under galan. En mer djupgående sammanfattning och recension av filmen hittar ni här.

Green Book har fått mottagit en hel del kritik då den av många ansätts varit berättat från ett ”vitt-perspektiv”, och att den förskönat ett allvarligt problem. 

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.