Nothing Is Private

Towelhead 08

Alan Ball är mannen som vann en Oscar för sitt manus till American Beauty och senare legat bakom serierna Six Feet Under, True Blood och Banshee. Som regissör har han inte varit lika aktiv. Nothing Is Private är hans långfilmsdebut från 2007.

Jasira är 13 år och blir kallad Chewbacca eftersom hon är först i klassen med könshår. Hennes styvpappa (Chris Messina, 28 Hotel Rooms) hjälper henne att raka sig, mamma blir arg och skickar Jasira till sin libanesiske pappa i Texas. I en värld full av motsägelser om hur man bör vara och vad man bör göra som 13-årig flicka börjar Jasira söka sina egna vägar i det sexuella uppvaknandet. Hon går lite vilse ibland.

Towelhead 01

Originaltiteln Towelhead är ett rasistiskt glåpord som jag inte hade hört tidigare. I filmen översätter de det till ”turbanskalle”. Extramaterialet på DVD:n innehåller långa diskussioner om det problematiska i att använda förlagans titel som filmtitel. Även om det finns en röd tråd om rasism som löper genom hela filmen tycker jag nog att den titel vi fick i Sverige passar bättre. Jasira går från en livsfas där hennes kropp inte förknippades med sex och till ett tonårsliv där den borde vara privat. Hennes pappa ger henne inte det utrymmet och har till och med regler om vilket mensskydd hon får använda. När hon sitter barnvakt till grannpojken upptäcker hon att han tittar i sin pappas porrtidningar och blir själv nyfiken på innehållet. Pappan, spelad av Aaron Eckhart (Neverwas), kommer på dem och på frågan varför hon tittade i dem svarar Jasira gränslöst, privatlöst och omedveten om konsekvenserna det ska få, att hon fick orgasm av tidningarna.

Towelhead 02

Bitvis är det jobbigt att ta sig igenom Nothing Is Private. Alan Ball har gått en svår balansgång i många scener och det är inte lämpligt med tvetydighet när det gäller sexuella övergrepp. Han faller alltid över på rätt sida vilket gör att nyanserna som finns i relationerna känns helt rätt och mer givande än i ett typiskt offerporträtt. I slutet av filmen verkar han dock ha blivit panikslagen inför att filmen skulle kunna skuldbelägga Jasira och lägger in några repliker som jag kan tycka skriver publiken på näsan lite för mycket. Jag föredrar satiriska scener som när mamman i början av filmen tröstar Jasira genom att försäkra henne att allt är Jasiras eget fel som alltid pratar om sitt könshår.

Towelhead 04

Det är inte bara en mörk film. Man skrattar en del också. Romansen Jasira inleder med en jämnårig pojke är en både rar och rå skildring av ung sexualitet. Men det blir aldrig lika snaskigt som i Larry Clarks filmer som tillsammans med Todd Solondz annars är filmskapare som jag associerade till när jag såg Nothing Is Private. Vi rör oss i samma provokativa landskap med karaktärer som inte alltid är lätta att tycka om. Här finns även många beröringspunkter med Andrea Arnolds film Fish Tank.

Towelhead 05

Om du som jag missat Nothing Is Private och gillar ovanstående filmer och filmskapare ska du inte tveka inför att se den omgående. Jag kände inte alls till Balls film innan en av ägarna för Filmfenix skickade den till mig som present. Det är jag tacksam för. Tack, Mats!

Alan Ball är mannen som vann en Oscar för sitt manus till American Beauty och senare legat bakom serierna Six Feet Under, True Blood och Banshee. Som regissör har han inte varit lika aktiv. Nothing Is Private är hans långfilmsdebut från 2007. Jasira är 13 år och blir kallad Chewbacca eftersom hon är först i klassen med könshår. Hennes styvpappa (Chris Messina, 28 Hotel Rooms) hjälper henne att raka sig, mamma blir arg och skickar Jasira till sin libanesiske pappa i Texas. I en värld full av motsägelser om hur man bör vara och vad man bör göra som 13-årig flicka…

Review Overview

Betyg

80

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.