Nordisk Film Bio höjer ribban för filmupplevelser i Malmö

I den nya byggnaden som uppförts mellan Mobilias flera byggnadskroppar har Nordisk Film Bio hittat ett hem tillsammans med sagolandet Funnys äventyr, nya restauranger och fler butiker. Det gemensamma fokuset på upplevelser genererar en ny dragningskraft för Mobilia som kan komplettera shoppingen och generera fler besökare.

Arbetet med att sätta upp fasadskylten var på gång under onsdagsmorgonen.

2017 utannonserade Nordisk Film Bio sin biografsatsning i Sverige. Från och med idag, den 11/9-2020, finns det två svenska biografer i den skandinaviska biografkedjan. En i Uppsala som, öppnade 2018, och nu en på köpcentret Mobilia i Malmö. När jag och gruppen av nyfikna journalister anlände igår på förmiddagen för en smygtitt, märktes det att premiärnerverna hade infunnit sig. Biografens fasadskylt var på väg upp och det pillades febrilt med kalibreringen av alla tekniska system för att säkerställa bästa möjliga upplevelse redan nu på den stora öppningsdagen.

I entrén till Nordisk Film Bio välkomnades vi av biografchef Linn Fredriksson och biografkedjans marknadschef Fredrik Andersson. Innanför dörrarna möttes vi av kända filmcitat och en stilfull foajé där den gamla textilfabrikens husfasad har bevarats och arbetat in den i biografens mäktiga entré. En rulltrappa kommer att leda besökare vidare upp till en förbutik och biljettförsäljningen.

Ovanför rulltrappan hittar ni godis, snacks och dryck.

Fredriksson och Andersson betonade båda biografkedjans fokus på helhetsupplevelsen. En del av detta är att få besökarna att välja att köpa sin dryck, godis och snacks på plats istället för att gå någon annanstans innan biobesöket. Hur får man besökarna att göra detta valet? Jo, genom en ambitiös satsning på ett prisvärt och brett lösviktsgodissortiment, smaksatta popcorn, en Coca-Cola Freestyle-maskin samt mycket mera (Jag kan intyga att de brittiska smaksatta popcornen från Joe & Sephs var mycket trevliga). I dagsläget finns det fem smaker, av dessa provade jag Prosecco, salted caramel och Strawberries & Cream. Smakerna kan komma att bytas ut med tiden. En av de ansvariga för lösviktsgodiset, som tidigare hade arbetat på Hemmakväll, avslöjade att kedjan medvetet har valt att lägga sig på en lägre prisklass än sina konkurrenter just för att de vill att besökarna skall få ”hela upplevelsen” på plats. För att godiset skall hålla sig fräscht vänds det och granskas på rutin varje morgon innan öppning.

De superkomfortabla reclinersätena. Fotografi: Nordisk Film Bio.

Nu till det viktigaste, salongerna! Nordisk Film Bio Mobilia består av 5 salonger med totalt 530 sittplatser. Alla är utrustade med Dolby Atmos-ljudsystem och laserprojektorer som klarar 4K-upplösning. En av salongerna skiljer sig dock från resten, nämligen 4DX-salongen, mer om den senare. I biografens största salong berättade Nordisk Film Bios COO Erik Kongsvik-Ibsen stolt om Egmont och Nordisk Film Bio. Kedjans mål är att få fler svenskar till biograferna. Något Kongsvik-Ibsen menar att man kommer att göra med hjälp den ”innovation och kvalitet” de visar upp här på Malmös senaste biograf. Vad består innovationen och kvalitén av då? Två exempel är det breda concession-sortimentet och reclinersäten på alla rader i alla salonger. Biografchefen Linn Fredriksson beskrev stolsatsningen så här:- ”Andra biografer har viprader, vi har viprader på alla rader”. Nog får man säg att det är högkvalitativt att erbjuda exklusiva sittplatser utan att för den delen ta mer betalt. Innovationsmässigt erbjuder biografen på Dolby Atmos-ljudssystem och knivskarp bild. Ljudet i stora salongen knäpper alla konkurrenterna på fingrarna. Hittills har jag inte upplevt ett bättre ljudsystem på någon biograf i Sverige.

4DX-salongen. Fotografi: Nordisk Film Bio.

I 4DX-salongen kan Nordisk Film Bio skapa en upplevelse utöver det vanliga. Med 19 olika effekter erbjuder salongen ett unikt sätt att se film som inte erbjuds någon annanstans i Malmö. Med hjälp av stolar som rör sig, vind, värme, dofter, rök och mycket mer transporteras biobesökarna in i filmen. Vi fick se biljakten i inledningen av Bad Boys: Bad Boys for Life. På den korta visningen blev det tydligt att tekniken har kommit långt sedan jag besökte Universal Studios i Los Angeles 2006. Men för att ge salongen en rättvis bedömning måste jag se en hel film först. Det tar nog en liten stund innan hjärnan släpper alla intrycken och accepterar att allt som händer är en del av bioupplevelsen. Självklart kommer jag att göra flera återbesök så ni kan räkna med en mer omfattande bedömning av 4DX-salongen framöver.

Det är en imponerande satsning Nordisk Film Bio påbörjat och om samtliga deras biografer blir lika fina som den på Mobilia kan vi nog räkna med att Filmstaden känner pressen. Det är biobesökarna som är den stora vinnarna när den största aktören på marknaden får konkurrens med resurser. Nu påbörjas tävlingen om vem som kan skapa den bästa bioupplevelsen i Sverige. Just nu sitter Nordisk Film Bio i förarsätet.

Covid-19-info: 
På grund av den rådande situationen har Nordisk Film Bio vidtagit flera åtgärder för att skapa en säker upplevelse. Ett anpassat filmprogram för att minska antalet besökare som vistas i butik och foajé samtidigt. Markeringar om att hålla avstånd. Det finns handdesinfektion på plats och samtliga ytor rengörs extra noga. Samtidigt uppmanas alla som uppvisar någon form av symptom att stanna hemma.

Färre antal besökare i varje salong – mer plats för dig och ditt sällskap. Max 50 besökare i salongen och alltid med ett bra avstånd till varandra. Avståndet mellan varje stolsrad är ca 2 meter.  

I 4DX-salongen är effekterna med vind och vatten avstängda. 

Om ni är fler än 2 personer i ert sällskap kan ni själva välja att sitta tillsammans om ni valt platserna intill varandra på samma rad. Kom ihåg att respektera avståndet till övriga gäster och lämna minst 1 stol ledigt.
” – Hämtat från Nordisk Film Bios hemsida.

Om Nordisk Film Bio:
”Nordisk Film Bio ägs av Nordisk Film, vilka är en del av Danmarks största mediekoncern Egmont – en internationell mediekoncern med verksamheter i över 30 länder. Idag driver Nordisk Film Bio den största biografkedjan i Danmark och Norge med 43 biografer med totalt 220 salonger.

Nordisk Film Bio har över 10 miljoner besökare årligen. Nordisk Film grundades 1906 och är Nordens ledande skapare och distributör av film och driver den största biografkedjan i Danmark och Norge. Nordisk Film äger digitala företag som Nordisk Film Games, GoGift, Airmagine och Venuepoint och distribuerar även Playstation i Norden. Nordisk Film är en del av Egmont – en ledande mediekoncern i Norden med 6600 anställda och verksamhet i 30 länder. Egmont står bland annat bakom TV 2 i Norge, flera förlag och Egmont Publishing som ger ut fler än 700 magasin och tidskrifter i 30 länder. Egmont är en affärsdrivande stiftelse som omsätter cirka 14,6 miljarder SEK och som delar ut mer än 120 miljoner SEK varje år för att bidra till att barn och ungdomar får ett bättre liv.” –
Hämtat från Nordisk Film Bios hemsida.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.