Nocturnal Animals

nocturnal1

Tom Ford är tillbaka med sin andra långfilm, Nocturnal Animals, senaste var A Single Man från 2009, han gör inte film speciellt ofta men han gör det bra.

Filmen är baserad på Austin Wrights roman Tony & Susan från 1993. I huvudrollerna ser vi Amy Adams som Susan Morrow och Jake Gyllenhaal som Edward Sheffield & Tony Hastings. Eftersom jag inte vet var jag ska börja så börjar jag från början. Inledningen till Nocturnal Animals är bland det snyggaste och galnaste jag sett på riktigt länge. Det känns som vi kastas rakt in i en väldigt annorlunda cirkusföreställning i sann Lynch-anda.

50805_AA_6087 print_v2lmCTRST+SAT3F Academy Award nominee Amy Adams stars as Susan Morrow in writer/director Tom Ford’s romantic thriller NOCTURNAL ANIMALS, a Focus Features release. Credit: Merrick Morton/Focus Features

Efter denna något omskakande start möter vi galleristen Susan Morrow, som lever ett fabulöst men innehållslöst liv i Los Angeles. En dag får hon ett bokmanus av sin ex-make Edward som hon lämnat 20 år tidigare, bokens titel är just Nocturnal Animals. Boken är en berättelse om en man (Tony Hastings) som tar med sin fru och dotter på en road trip genom Texas, en familjeutflykt som plötsligt förvandlas till en mardröm. Vi följer historien i boken genom Susans läsande, historien blandas med scener från hennes och Edvards äktenskap och det väldigt olyckliga liv hon lever idag.

4100_D002_00209_R ( l-r.) Academy Award nominees Jake Gyllenhaal and Michael Shannon star as Tony Hastings and Bobby Andes in writer/director Tom Ford’s romantic thriller NOCTURNAL ANIMALS, a Focus Features release. Credit: Merrick Morton/Focus Features

Det är en otroligt svår film att recensera då den har så många bottnar, så många sidor, en genialisk film helt enkelt. Nocturnal Animals är en väldigt obehaglig och jobbig historia som kryper in under skinnet på en. Många refererar till Michael Haneke och det är inte fel men mina referenser går mer mot Hitchcock, både scenmässigt och musikaliskt. Det är en väldigt snygg och stilren film som samtidigt visar den smutsiga sidan av livet på många olika sätt.

nocturnal6

Både Amy Adams och Jake Gyllenhaal spelar sina roller fenomenalt. I övriga roller bör omnämnas Michael Shannon som spelar Texassheriffen Bobby Andes och den väldigt obehagliga karaktären Ray Marcus som spelas av Aaron Taylor-Johnson. Nocturnal Animals tilldelades Grand Jury Prize på filmfestivalen i Venedig. Filmen har nyligen visats på Stockholms Filmfestival men har officiell Sverigepremiär fredagen den 18 november.

Filmens trailer kan du se här.
För mer information om filmen besök IMDb.

Tom Ford är tillbaka med sin andra långfilm, Nocturnal Animals, senaste var A Single Man från 2009, han gör inte film speciellt ofta men han gör det bra. Filmen är baserad på Austin Wrights roman Tony & Susan från 1993. I huvudrollerna ser vi Amy Adams som Susan Morrow och Jake Gyllenhaal som Edward Sheffield & Tony Hastings. Eftersom jag inte vet var jag ska börja så börjar jag från början. Inledningen till Nocturnal Animals är bland det snyggaste och galnaste jag sett på riktigt länge. Det känns som vi kastas rakt in i en väldigt annorlunda cirkusföreställning i sann…

Review Overview

Betyg

90

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.