Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer

För allt man kan kritisera Netflix för finns det vissa saker de gör riktigt bra. Och en av dem är True Crime, i många aspekter är de kungar på detta med serier som inte bara är välproducerade och spännande utan sådana som blir snackisar i månader. Nu kommer de med en som handlar om en de mest kända seriemördarna i USA, the Night Stalker.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer är en fyra episod lång serie om en av de värsta seriemördarna som härjat i USA, Richard Ramirez. När Ramirez till slut fångades in och ställdes inför rätta dömdes han till 13 mord, fem mordförsök, elva sexuella övergrepp och 14 inbrott. Men många menar att detta bara är toppen av isberget och är vad de som polisen kunnat koppla till honom. Med stor sannolikhet döda han betydligt fler än så. Och lägg på det att polisen inte valde att åtala honom för pedofili för att barnen som han utsatt för övergrepp skulle slippa vittna och ni har en av otäckaste personen som härjat.

Att berätta en historia om en sådan person är svårt och serien har fått en del kritik för att vara för grafisk och att folk inte orkat titta klart. Samtidigt kan jag förstå det valet då Ramirez gick på riktigt kill streak under mer än ett år i Los Angeles. Det är svårt att berätta denna historia utan att det blir grafiskt på grund av Ramirez våldsamma natur. Visst hade Netflix kunna tona ner våldet även om jag inte tycker att det är särskilt grovt eller chockerande men frågan är om serien hade fått samma känsla då. Serien tar sitt avstamp i Gil Carrillo och Frank Salerno de två detektiverna som kom att jaga Ramirez. Serien byggs upp via deras ögon och hur de lyckas koppla ihop de olika fallen och inse att de hade med en seriemördare att göra.

Vad som följer är sedan en kronologisk ordning av de olika brotten som Ramirez gjorde och polisen försök att fånga honom. Oftast med frustrerande resultat då de olika avdelningarna inte klarade av att samarbeta. Vid flera tillfällen så hade Ramirez kunnat infångas med på grund av byråkrati eller rivalitet mellan polisdepartementen så kom han undan. Vi får också ta det av media som följde detta med stort intresse. Det vara hela tiden en balansgång att gå mellan hur mycket som skulle släppas till media och risken att det skulle försvåra för poliserna. Det sista avsnittet börjar med att Ramirez fångas in och sedan den mediacirkus som blev kring hans rättegång.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer är precis så där välproducerad som jag förväntar mig av Netflix. Den är intressant och spännande och får en att vilja veta mer. Men den är också minst ett avsnitt för långt. Till slut blir jag lite avtrubbad av alla hemskheter och när sista avsnittet kommer känner jag mig inte lika investerad i historien som jag kanske borde vara.

För allt man kan kritisera Netflix för finns det vissa saker de gör riktigt bra. Och en av dem är True Crime, i många aspekter är de kungar på detta med serier som inte bara är välproducerade och spännande utan sådana som blir snackisar i månader. Nu kommer de med en som handlar om en de mest kända seriemördarna i USA, the Night Stalker. Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer är en fyra episod lång serie om en av de värsta seriemördarna som härjat i USA, Richard Ramirez. När Ramirez till slut fångades in och ställdes inför rätta…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.