Neverwas

neverwas2 För 23 år sedan gjorde Steven Spielberg ”Hook”. Den handlade om Peter Pan som vuxen. Han hade glömt bort landet Ingenstans.

Berättelsen i Neverwas har likheter med Hook men är definitivt ingen familjefilm. Nej Neverwas är ett mellanting mellan mörkt drama och fantasy. Aaron Eckhart spelar psykiatern Zach Riley som återvänder till sin barndomsby för att ta anställning på ett mentalsjukhus där. Hans far T.L. Pierson (Nick Nolte) har en gång i tiden varit patient där och Zach vill förstå varför hans far begått självmord när han själv var barn. Genom sin anställning får han tillgång till arkiverade dokument om sin fars vistelse där. Samtidigt möter Zach den intagne Gabriel Finch (Ian McKellen) som tror sig vara en person från sagoboken om Zachary Small och riket Neverwas, som Zachs far har skrivit.

Zach blir mer och mer påverkad av sitt förflutna när han åter möter sin mor (Jessica Lange) och sin barndomsvän Ally (Brittany Murphy). Sömnlösa nätter, precis som sin far, plågar honom och mörkret kryper in över honom när han fördjupar sig i sin fars journal. Zachs intresse av sitt förflutna och Neverwas börjar ta över hans liv. Ju mer han gräver i det desto mer verkar Gabriels kommentarer verka vara sanna. Finns Neverwas på riktigt?Neverwas1

Neverwas är en mörkt drama om skuldkänslor från barndomen. Samtidigt är det ett fantasyäventyr som är muntert. Vi förväntar oss att Zach skall hitta Neverwas och bli Zachary Small samtidigt som han bekämpar sina inre demoner. Problemet filmen brottas med är att den står i två genres samtidigt och har ingen aning vart den vill ta vägen, vilket ger den identitetskris av större slag. Filmen är inte dålig, men den är inte riktigt så bra som den ger sken av.

Jag tror Neverwas kunde fungerat bättre om manuset bearbetats mer och att Stern skulle hållt sig från regissörsstolen. Ensemblen är mycket bra men filmen når aldrig några större höjder tyvärr. Det är inte underligt att när filmen släpptes 2005 gick den direkt till DVD trots den mycket namnkunniga ensemblen. På pappret skulle man tro att det är Oscarmaterial. Tyvärr förblir det en mittenfårafilm.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.