Need for Speed

need-for-speed-01 Need for Speed är den tjugoandra titeln i serien och en reboot nu när en ny generation spelmaskiner finns ute. Denna gång är det svenska Ghost Games som står för utvecklingen och de ha valt att gå tillbaka till klassiska Underground.

De sista åren har det varit verkligen upp och ner för serien, för varje Hot Pursuit och Most Wanted har det funnits en The Run eller Carbon. Serien har varit extremt ojämn men med denna nystart signalerar man en återgång till racingkulturen och gatuloppen. Hela spelet utspelar sig i Ventura Bay nattetid där spelaren och hans racingvänner åker runt och deltar i olika tävlingar och undviker polisen. Redan här märks begränsningarna i spelet. EA har valt att göra en öppen värld som kräver konstant uppkoppling mot internet. När du startar upp så loggas du in med sju andra spelare och ni åker runt i världen. Men det finns inte särskilt mycket att göra med de andra spelarna, snarare tvärtom. Need for Speed är uppbyggt att nästan exklusivt vara ett single player-spel med en tydlig kampanj och tvånget att befinna sig en värld med andra spelare känns märkvärdigt.

Själva kampanjen berättas genom mellansekvenser inspelade med riktigt människor. Det är precis så pinsamt och sjukt underhållande som du kan tänka dig. Mycket fist bumps och slang. Jag tycker lite synd om skådespelarna som tvingades att delta i detta. Sedan är det ut i världen och köra bil. Du bestämmer själv vad du vill göra härnäst och det finns oftast ett gäng olika uppdrag att välja emellan. Grafiken är imponerade, för att inte säga sjukt snygg, när övergången sker från mellansekvens till spel är det svårt att se någon skillnad, Ghost Games har verkligen skapat en läcker värld med neonskyltar och våta gator. Däremot är världen ganska själlös och jag åkte vilse ett par gånger för att allting ser likadant ut.need-for-speed-02

Grunden i spelet är din bil och till skillnad från flera andra spel handlar det inte om att köpa nya bilar hela tiden utan att uppgradera din bil så att du kan delta i nästa lopp. Du kommer att investera tid i både det visuella och att sätta i rätt komponenter för att kunna slå konkurrenterna i nästa lopp och det är ett bra steg. Roligare med bilar som man lägger ner tid på än de generiska saker som går fort. Däremot finns det saker som stör mig med själva loppen, för att skapa spänning har man valt att låta motståndarna har gummiband till spelaren. Men det finns inget mer frustrerade när du investerade tid och pengar i en bil att se sig slagen på mållinjen för motståndaren kommer flygande som ur en kanon. Ghost Games har sagt att man skall rätta till detta i en patch och jag hoppas verkligen det.

Själva spelet går annars relativt smärtfritt, det är arkadracing men du kan justera detta till viss del för att välja om du skall drifta eller ha bättre grepp. Det fungerar så där, i slutändan känns det ändå väldigt mycket som ett arkadspel mer än något annat och jag får aldrig känslan av att de förändringar jag gör påverkar särskilt mycket. Men det är trots allt ett Need for Speed spel så jag hade inte förväntat mig något annat. Polisen finns närvarande i spelet men de känns mer som sömniga småstadsnutar än något annat. Faktum är att det är ovanligt enkelt att åka ifrån polisen och det blir sällan någon utmaning när de dyker upp.need-for-speed-03

Need for Speed är ett gott försök att skacka liv i en spelserie som gått på tomgång i för många spel. Det är inte något perfekt resultat men det är i varje fall en fingervisning om att EA har något på spåret. Får vi hålla tummarna att nästa spel bygger vidare på detta.

Need for Speed är den tjugoandra titeln i serien och en reboot nu när en ny generation spelmaskiner finns ute. Denna gång är det svenska Ghost Games som står för utvecklingen och de ha valt att gå tillbaka till klassiska Underground. De sista åren har det varit verkligen upp och ner för serien, för varje Hot Pursuit och Most Wanted har det funnits en The Run eller Carbon. Serien har varit extremt ojämn men med denna nystart signalerar man en återgång till racingkulturen och gatuloppen. Hela spelet utspelar sig i Ventura Bay nattetid där spelaren och hans racingvänner åker runt…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.