National Geographic: Wild Wonders of Europe

Wild Wonders of Europe är världens största fotobaserade naturskyddsprojekt och en hyllning till Europas extraordinära naturarv.

Foto: Jari Peltomäki/www.wild-wonders.com

48 europeiska länder, 69 naturfotografer, 135 fotouppdrag, 1200 dagar ute i fält, 200 000 bilder. Efter ett par års planering tog detta enorma projekt sin början i maj 2008 – Europas naturskatter skulle visas upp för världen av de bästa naturfotograferna och ges nu ut på DVD med National Geographics kvalitetsstämpel i ryggen. Ingen av fotograferna skulle arbeta i sitt hemland, utan de spreds ut på för många av dem, nya platser för att variera synsätten att föreviga naturens magi på. Skaparna menar på att vi européer antagligen vet mer om till exempel Afrikas eller Nordamerikas natur, än vi har kunskap om den vi har runt hörnet. Så det är med ambitionen att verkligen visa upp delar av hela Europas naturarv som hela idén sjösattes.

Men har vi inte redan sett allt i otaliga naturfilmer på TV? Nja, jag som sedan barnsben sällan missat en naturfilm blir ändå ständigt överraskad över hur mycket mer det faktiskt finns att upptäcka. Det är också någonting som understryks när jag ser denna box bestående av en dokumentär i två delar, plus en slideshow av naturbilder. När man tror att man har sett det mesta, dyker det alltid upp någon ny märklig varelse, eller så fascineras man över någon oväntad symbios mellan helt skilda arter. Vad som är viktigt att poängtera är att Wild Wonders of Europe alltså inte består av naturfilm, utan i första hand foton, underbara sådana som sedan ett par år tillbaka också finns i fotoböcker om projektet.

Foto: Florian Möllers/www.wild-wonders.com

Har man vuxit upp med Arne Weise och Ett med naturen, där hans släpiga berättarröst var en utmärkt följeslagare till rafflande bilder av jagande lejonhonor, nilkrokodiler och grizzlybjörnar, ja då kändes det aldrig riktigt lika spännande när turen kom till svenskt naturliv, där på sin höjd en sömnig svensk huggorm låg och värmde sig i vårsolen. Men här kastas det ett nytt ljus på naturen och man fastnar vid de små detaljerna såväl som för det grandiosa. Dagens naturfilmer och bilder är ju oändligt mycket mer intressanta än på Arnes tid, tack vare att vi som tittare, med hjälp av fotografernas avancerade utrustningar kommer så mycket närmare djuren. Nu kan man fästa kameror på allt från fåglar till valar och det gör att vi inte missar någonting av det som förut var aningar om vad som egentligen hände. Det gör att i alla fall jag kan fastna framför det mest vanliga djuret, bara för att få följa med vid en födsel eller bobygge. Här trycker de på att genom att visa dessa bilder kommer vi att vilja upptäcka vår egen kontinent, känna ett större ansvar och även plantera en vilja att bevara den för framtida generationer.

Syftet är också att växt- och djurlivet ska skyddas bättre och genom att man påminner om vår naturskatt på detta fina sätt, visar man också de som faktiskt redan tror att det är kört – att det finns mycket kvar att kämpa för. Dock är de noga med att detta inte skulle bli ett naturkramarreportage där man visar skrämselbilder på hur djur och natur utrotas och far illa. Här ska istället allt det vackra få huvudrollen, med förhoppningen om att det ändå ska ha en liknande effekt. Man vill väcka ett hopp hos de tittare som översköljs av mestadels negativa nyheter i naturrapporteringen. Och visst lyckas det, bilderna kan inte beskrivas som något annat än fantastiska och trots de övervägande fina orden och en rejäl dos av regelrätt naturporr, tycker jag att man även lyckas belysa förekommande problem i dokumentären.

Foto: Solvin Zankl/www.wild-wonders.com

Deras fotograferande stöter på patrull när lokala krafter inte alltid vill att deras fina skogar med dess värdefulla artrikedom ska visas upp, då det kan bli svårare för dem att få tillstånd till avverkning i framtiden, ifall fler känner till den. Samtidigt som jag förbluffas över skönheten i det stora hela, väcker hela verket känslor och en hel del tankar runt till exempel skogsskövlingen som Uppdrag granskning nyligen avslöjade. Det var ett tragiskt reportage om hur skurken IKEA fäller otroligt värdefull urskog i ryska Karelen, men även om i vilket bedrövligt skick de senare lämnar hygget när de fått vad de vill ha. Det unika djurlivet får allt mindre orörda ytor att leva på, samtidigt som du och jag behöver fler Billys att ställa våra köpfilmer i. Kanske är det dags att säga ifrån, sluta handla virke från skenheliga ansvarslösa badguys och leta upp den där gamla t-shirten jag hade, med texten ”Rädda vår skog – ät en bäver”.

DVD nummer ett och två är ca 49 minuter långa vardera och innehåller en ”making of”-dokumentär, där det berättas om hur arbetet startade och hur samarbetet fungerade. Genom en mängd fotoböcker på flera språk och enorma fotoutställningar runt om i Europa hoppas de kunna väcka ett ännu större intresse för vår flora och fauna. Inte minst genom att till exempel placera utställningen mitt på torget i en större stad, istället för undangömt i ett flashigt galleri där ett fåtal utöver de redan invigda skulle ta del av den. Även faktumet att det är gratis för betraktaren genererar naturligtvis i ett större antal besökare.

Foto: Staffan Widstrand/www.wild-wonders.com

Vidare får vi träffa ett gäng entusiastiska fotografer, med det svenske esset och en av initiativtagarna – Staffan Widstrand i spetsen, för att höra allmänna tankar runt projektet och själva fotograferingen i synnerhet. Han skryter lite skämtsamt om sitt enorma 600-millimetersobjektiv och är väldigt intressant att lyssna till, en riktig naturpaparazzo och vurmare för det vilda och orörda. Även de övriga förefaller vara lika brinnande för såväl djur och natur som själva projektet i sig. De ser det som en stor möjlighet att nå ut och deras kärlek till djur och natur går inte att ta miste på, tillsammans skapar de en hoppfull aura runt bilderna och en stämning som är både trevlig och lätt att ta till sig. Deras korta berättelser om svårigheter och möjligheter för djurens fortlevnad, gör Wild Wonders of Europe till ett mycket viktigt projekt, det inser man ganska snabbt när man förstår omfattningen bättre.

Lufsande björnar på en myr i Finland, magnifika havsörnar i Norge och upprätt sovandes kaskelotvalar (som drog nitlotten när de fick det engelska artnamnet sperm whales) runt Azorerna är bara ett axplock av arter som avhandlas till inlevelsefulla kommentarer av fotograferna. De tar även upp en del runt utrustningen de använt, men i det stora hela tycker jag att det är så många områden att prata om att allt hålls relativt kort, på både gott och ont. Den stora behållningen är såklart de praktfulla och tankeväckande naturbilderna, variationen beträffande dem är oändlig. Jag är nöjd med detta verk trots att egna favoritdjur som till exempel vithaj, paradisfågel, tiger och stora ormar, av förklarliga skäl inte dyker upp.

DVD nummer tre består av en slideshow med 384 foton. Där kan jag sakna en förklarande text för att veta exakt vilken växt eller djurart som visas. Utan att ha tittat i fotoböckerna för jämförelse, föreställer jag mig att man kanske bör kika på dem och använda denna box som utmärkt komplettering, även om den får anses stå stadigt på egna ben. Om man har ett kombinerat natur- och fotointresse är Wild Wonders of Europe en klockren investering och lär fungera perfekt som både inspiration och det den är tänkt att skapa – fler värnare om Europas vilda natur.

För mer information, besök projektets hemsida: www.wild-wonders.com

Foto förstasidans bildsnurra: Vincent Munier/ www.wild-wonders.com


About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.