Namco Museum

”Waka-Waka-Waka”, ”Piuuuu-Piuuuu”, ”KSHHHH”, var några av de familjära ljuden som fyllde 80-talets arkadhallar med liv. Det var en magisk period inom spelhistorien (som jag tyvärr inte fick chansen att uppleva) då spelvärlden var ett kreativt ingenmansland där en gul hockeypuck som undvek spöken och levde på Tic-Tacs kunde ta världen med storm. Bandai Namco vet mycket väl om den starka nostalgifaktorn i deras arkadklassiker och har i över 20 år nu släppt spelsamlingar av deras bästa hits till olika konsoler. Lyckas deras senaste utgåva till Nintendo Switch hålla behålla samma nostalgifyllda standard eller piskar de en död häst vid det här laget?

Först och främst så är portar alltid varmt välkomna till Switchens unga spelbibliotek. Idén av att kunna spela några av spelhistoriens mest älskade klassiker som: Pac-man, Galaga och Dig Dug när som helst är definitivt en stark anledning för att köpa denna spelsamling. Men min största överraskning med Namco Museum var deras inkludering av det relativt okända Gamecube spelet ”Pac Man Vs.”.

Det sista spelet i spelsamlingens lista, Pac-Mac Vs. är en modern variation av det klassiska Pac-Man formatet. I Original läget kräver spelet att man har två Switch konsoler där en spelare styr Pac-Man på ena konsolen och de andra spelarna styr spökena på den andra konsolen. Pac-Man spelaren ser hela spelkartan och försöker klara av banan, som vanligt medan de andra spelarna har ett begränsat synfält och uppmuntras naturligt till att försöka samarbeta för att fånga vår gule hockeypuck. I Single Console läget är den enda skillnaden att konsolen styr Pac-Man istället för en mänsklig spelare. Spelet påminner lite om Mario Chase från Wii U-spelet Nintendo Land där samma regler gäller, ett lag på 1 – 3 spelare ska jaga och fånga spelaren som försöker springa undan. Enda skillnaden är att den jagade spelaren inte måste äta en massa piller som ligger utspridda på kartan. Jag hade väldigt kul med Pac-Man Vs efter att jag lyckades övertala min andra Switch ägare till vän att installera gratisprogrammet som tillåter hans Switch att agera som spökskärmen.

Resten av ”museet” har behandlats med varsamhet och omsorg där varje spel har en lång lista av valmöjligheter som spelaren kan leka runt med som till exempel upplösningsstorleken, vilken ram som ska visas runt kanterna som matchar det pågående spelet och ifall man vill rotera spelskärmen 90 grader för att bidra till hela arkadkänslan. Denna fokus på att finputsa spelupplevelsen får mig att önska att Bandai Namco hade lagt till lite fler spel på listan. Med tio spel + Pac Man Vs. så känns listan något klen om man jämför med till exempel Namco Museum Virtual Arcade (2008) till Xbox 360 som hade över trettio spel att välja mellan.

Bandai Namco sätter inte ribban högre för dessa typer av spelsamlingar men ändå lyckas de innovera, just för att den finns på Nintendo Switch. Att kunna dra av kontrollerna från sidorna för att spela lite co-op med en vän bidrar mycket till spelupplevelsen, tillsammans smådetaljer som låter en till exempel vrida skärmen 90 grader och inkluderingen av Pac Man Vs. Ifall det fanns fler spel i samlingen så skulle det enkelt ha hamnat i ”must buy”-kategorin men tyvärr når den inte riktigt sitt fulla potential.

”Waka-Waka-Waka”, ”Piuuuu-Piuuuu”, ”KSHHHH”, var några av de familjära ljuden som fyllde 80-talets arkadhallar med liv. Det var en magisk period inom spelhistorien (som jag tyvärr inte fick chansen att uppleva) då spelvärlden var ett kreativt ingenmansland där en gul hockeypuck som undvek spöken och levde på Tic-Tacs kunde ta världen med storm. Bandai Namco vet mycket väl om den starka nostalgifaktorn i deras arkadklassiker och har i över 20 år nu släppt spelsamlingar av deras bästa hits till olika konsoler. Lyckas deras senaste utgåva till Nintendo Switch hålla behålla samma nostalgifyllda standard eller piskar de en död häst vid det…

Review Overview

Betyg

60

About Vladimir Stanisic

En stor spelnörd med glatt humör som spenderar lite för mycket tid på nätet och framför TV:n. Vet det mesta om retrospel och gamla konsoler och försöker hålla sig själv konstant uppdaterad i dagens händelser inom spelvärlden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.