Nakna pistolen 33 1/3 – den slutgiltiga förolämpningen

naked gun 33 02Att lämna festen när man fortfarande har roligt är en svår konst. Det är lockande att stanna kvar en stund till. Men vi vet ju alla att det är då man kommer att göra allt där som man sedan ångrar.

Polismannen Frank Drebin är tillbaka. Sedan vi såg honom sist har han gått i pension och vänjer sig vid ett stilla liv där han inte kan skjuta människor ostraffat. När hans gamla kollegor ber om hjälp i en utredning kan han inte låta bli att ge sig ut på ett sista uppdrag. Detta har den tråkiga påföljden att hans fru lämnar honom.

naked gun 33 01Inför den tredje filmen lämnade David Zucker över uppdraget som regissör till Peter Segal och har sedan dess mest gjort sig skyldig till en massa skitfilmer med Adam Sandler som jag inte har något intresse av att se. Zucker skrev Nakna pistolen 33 1/3 tillsammans med Pat Proft, som förutom den första filmen i serien även skrivit till exempel The Star Wars Holiday Special, och Robert LoCash som senare skulle skriva den roliga BASEketball tillsammans med Zucker. All charm från de två första filmerna är borta och har ersatts med dåliga sidospårsskämt som hade kunnat vara hämtade ur Family Guy. De uppenbara referenserna till filmerna som nu har över 20 år på nacken hade kunnat datera Nakna pistolen 33 1/3, men skaparna har faktiskt lyckats pricka in filmer som närmar sig klassikerstatus. För visst kan man väl säga att De omutbara, Nyckeln till frihet, Thelma & Louise och Jurassic Park tillhör filmallmänbildningen? Inte för att det gör skämten i Nakna pistolen 33 1/3 roligare, men ändå. Skämten om Tonya Harding och Rodney King har inte klarat sig lika bra. Det samma kan sägas om Anna Nicole Smiths medverkan.

naked gun 33 04Det blir sällan roligt. Som tittare ligger man hela tiden steget före filmen. Det är inte svårt att lista ut när skämten om bögsex i fängelser och taxichaufförer som inte kan tala engelska ska komma. Ibland är ett skämt lite roligt, som när Drebin ska lämna sperma för analys och man hör en massa märkliga ljud bakom den stängda dörren, men då vittrar Segal och Zucker publikskratt och upprepar scenariot i oändlighet. Ett av mina favoritskämt i Den nakna pistolen 2½ är när Frank och Jane ber en pianist spela ”deras sång” och pianisten börjar spela ”Ding Dong The Witch is Dead” från Trollkarlen från Oz. Men det förälskade paret hade givetvis tänkt på en mer romantisk sång. I den tredje filmen dyker ungefär samma skämt upp en gång till, men i ett nytt sammanhang som fick mig att skratta högt. Jag är alltid svag för dansnummer och ett sådant återfinns i slutet av filmen. Det roar mig väldigt mycket.

naked gun 33 05David Zucker stannade kvar på festen för länge. Han hade ju så roligt. Han var festens roligaste kille som alla samlades kring och man skrattade åt hans roliga anekdoter. Men så drack han ett glas för mycket och allting spårade ur. De andra gästerna förstod inte längre vad han sa och han urinerade i en blomkruka som han sedan slängde mot värdparet som nekade honom mer sprit. Den nästan lika berusade Peter Segal försökte lugna ner stämningen och hjälpa sin vän David men gjorde själv bort sig när han spydde på hallmattan. Det är så det känns att titta på Nakna pistolen 33 1/3.

Att lämna festen när man fortfarande har roligt är en svår konst. Det är lockande att stanna kvar en stund till. Men vi vet ju alla att det är då man kommer att göra allt där som man sedan ångrar. Polismannen Frank Drebin är tillbaka. Sedan vi såg honom sist har han gått i pension och vänjer sig vid ett stilla liv där han inte kan skjuta människor ostraffat. När hans gamla kollegor ber om hjälp i en utredning kan han inte låta bli att ge sig ut på ett sista uppdrag. Detta har den tråkiga påföljden att hans fru lämnar honom.…

Review Overview

Betyg

30

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.