My Name Is Bruce

Jag trodde att jag också älskade Bruce Campbell. Alla älskar ju Bruce Campbell. Jag började i och för sig misstänka att något var fel redan när jag inte såg storheten i Bubba Ho-Tep. Dra tillbaka klockan till när jag för första gången såg Evil Dead-filmerna för då kände jag säkert samma sak som ni. Men Bruce och jag verkar ha växt ifrån varandra.

mynameisbruce

Bruce Campbells senaste jobb på skräpproduktionen ”Cave Alien 2” har gjort honom less på precis allt. Bruce är trött på sin tillvaro, sina fans och kanske framförallt på sin agent (Ted Raimi). Bruce håller sig dock från att ge denne sparken då Mills, som agenten heter, utlovar skådisen en fantastisk överraskning i födelsedagspresent. Bruce är fortfarande tveksam, men drar sig ändå tillbaka till sin trailer med representationen intakt. Bruces vila avbryts hastigt av unge Jeff (Taylor Sharpe) som berättar att han råkat släppa lös den kinesiska guden Guan-di, och att denne nu är på god väg att utplåna hela Gold Lick – hans hemort. Bruce tror emellertid att Jeff bara försöker sälja in ett manus till honom, så grabben har inget annat val än att slå ner sin idol och köra honom till den lilla gruvbyn. Bruce vaknar upp omringad av hela den resterande delen av samhället, som redan hyllar honom som en hjälte. Brusar upp gör han inte, då han är säker på att detta är presenten som Mills utlovade. Bruce visar snart upp något annat än sitt film-jag när han ställs öga mot öga med fienden – utan att kameran rullar i bakgrunden.

my name is bruce 2, bruce campbell

Jag kanske hårddrog det lite i referatet ovan men regissören Bruce Campbell snålar inte direkt med sig själv här. Med andra ord står filmen och faller med honom, och står och faller är vad filmen gör mest hela tiden. Komiken består av referenshumor (”Jag har spelat in film i Bulgarien så inget skrämmer mig”) och tramsig humor (Bruce blir lurad att dricka kiss, med twisten att han gillar det). Inget fel med det, men om det finns några riktigt roliga referenser (eller tramsigheter) här, så går de mig en rejäl bit över huvudet. Filmens tema funkade utmärkt i Mannen som visste för lite med Bill Murray, men My Name Is Bruce påminner tyvärr mer om vissna Pauly Shore Is Dead. Jag tycker faktiskt att Bruce gör det alldeles för enkelt för sig när han väljer att spela en svinig version av sig själv. När det mest spännande i hans skådespeleri består av en ängel och en djävul på hans egna axlar, är det något som är galet. Det hade varit betydligt mer spännande att se honom göra något ännu personligare och ännu närmare sig själv. Hans karriär går faktiskt inte särskilt bra och ett äkta rop på hjälp skulle vara mer intressant. Nu kanske han inte riktigt är i det läget att han skulle behöva spela in ”Cave Alien 2”, men jag tror inte han skulle tacka nej till ”Cave Alien 1”.

My name is bruce, Bruce Campbell

Även fläckar har så klart lite solsken ibland. Liksom i Den där Mary ringas filmen in av ett par trubadurer som framför en riktigt mysig melodi om den livsfarlige Guan-di. Även om han ser ut som något man grävt upp ur John Carpenters bakgård, så blir denne ”beskyddaren av tofu” en riktigt skaplig antagonist. Varje gång Guan-di tar någon av daga så har man också kommit på den lysande lösningen att populationen på stadsskylten måste neddateras. I en andra roll som skyltmålare visar Ted Raimi här hur man skapar stor komik med lustigt utseende och beteende. Clint Howard-klass. Allra roligast är nog ändå stadens bögpar. Deras enorma yttre maskulinitet gör deras inre fjollighet obetalbar. Självklart är även Bruce Campbell i sitt esse ibland. Ordstävet ”bättre fly än illa fäkta” kommer efter denna film att omskrivas till ”bättre fly och illa skjuta”. På det stora hela är My Name Is Bruce en helt okej skräckkomedi, gjord för minimala 1,5 miljoner dollar. Då man, även omräknat till dagens dollarvärde, nästan skulle kunna skramla ihop två The Evil Dead för de pengarna kunde jag dock ha bjudits på lite mer effektivt våld mellan skratten.

Jag har ett patenterat problem med lågbudgetkomedier. Av någon anledning är det mycket större risk att jag skrattar åt en högbudgetkomedi hur billiga skämten än är. Jag hoppas verkligen att Bruce Campbell och jag kan fortsätta att ses i hans filmer som vänner, för det är inte Bruce det är fel på. Det är jag.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.