Mustang

Det Oscarsnominerade dramat Mustang tar upp det ständigt aktuella ämnet om hederskulturen. Ett återkommande ämne på bioduken under många år men likväl ett ämne som aldrig förlorar styrka. I Mustang möter vi fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by i Turkiet.

mustang 4

Historien börjar med systrarnas skolavslutning som följs av att de går till stranden. På stranden leker de en helt oskyldig lek med några jämnåriga pojkar, men byns invånare ser inte på det med oskyldiga ögon. Ryktet når deras mormor innan de ens kommer hem, och de möts av en arg mormor och en rasande morbror. Det sägs att deras värde på äktenskapsmarknaden har minskat och de måste göra en oskuldskontroll hos läkaren som de får papper på. Ryktet får oanade konsekvenser och systrarnas liv förändras för all framtid.

mustang1

Systrarnas otroliga styrka och gemenskap för mina tankar till Sofia Coppolas The Virgin Suicides från 1999, trots att de skiljs åt av årtionden, land och religion. Och jag tänker att världen är och kommer förbli orättvis men sann vänskap består. Trots filmens allvarliga tema är det systrarnas glädje och vänskap som gör starkast intryck på mig, kanske är det också det som skiljer denna film från andra inom samma genre. Skådespelet är beundransvärt. Regissören Deniz Gamze Ergüven har gjort en stark film med hjärtat på rätt ställe.

mustang6

Mustang vann pris för bästa manus på Stockholms internationella filmfestival 2015, med motiveringen ”Författarna till denna film skildrar ett allvarsamt ämne med ömsom humor och ömsom värme.[…]

Jag är helt enig.

Mustang har svensk biopremiär den 4 mars.

Det Oscarsnominerade dramat Mustang tar upp det ständigt aktuella ämnet om hederskulturen. Ett återkommande ämne på bioduken under många år men likväl ett ämne som aldrig förlorar styrka. I Mustang möter vi fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by i Turkiet. Historien börjar med systrarnas skolavslutning som följs av att de går till stranden. På stranden leker de en helt oskyldig lek med några jämnåriga pojkar, men byns invånare ser inte på det med oskyldiga ögon. Ryktet når deras mormor innan de ens kommer hem, och de möts av en arg mormor…

Review Overview

Betyg

80

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.