Musiken har ordet: Nightmare on Elm Street

Regissören Wes Cravens Nightmare on Elm Street eller rättare sagt Freddy Krueger är en av världens mest kända skräckikoner. Vid sidan av Jason Voorhees är denna mardrömsmästare förmodligen den mest kända av skräckvarelser av mer specifik natur. Med “mer specifik natur” menar jag istället för breda begrepp som vampyrer, varulvar eller xenomorpher. Freddy är en specifik varelse, han är inte bara ett monster utan en varelse med en säregen personlighet och hämndlystna motiv. Jämfört med Jason har han faktiskt en hel del otäck karisma så det är inte märkligt att han är 80-talets mest kända skräckkreation.

Filmens musikaliska tema är gjord av kompositören Charles Bernstein och är en mixtur av ambiens med tydliga häcklande 80-talsinspirerade synthar. Den inleds olycksbådande med tunga dystra trummor men en minut in kan man plötsligt urskilja seriens perverterade och kusliga tolkning av barnkammarrimmet “One, Two, Buckle My Shoe” från 1805. Alla som sett Nightmare on Elm Street vet att “One, two, Freddy’s coming for you.” är en melodi som är signifikant för filmerna och som bidrar till den kusliga stämningen. Det känns som målet var att just ge barnsångskänsla, men på ett skruvat och sadistiskt vis.

Jag har märkt att det är väldigt effektivt att skapa en obehaglig skräckkänsla genom att just förvrida klassiska barnsånger som t.ex. “Blinka lilla stjärna” i spelet Dead Space från 2008 eller varför inte Pinoachio-låten “I’ve got no strings” som gjorde storstilad och dyster comeback i The Avengers: Age of Ultron-trailern där låten indikerade hur AI:n Ultron inte längre lyder människan.

Nightmare on Elm Street och Freddy Krueger är och förblir en av vår tids mest kända skräckikoner och musiken och ledmotivet var definitivt en stor del av framgången och dess kultstatus.

About Alexander Cederholm

37-årig Malmöit som snart ägnat halva livet åt popkulturkritik. Spelens och filmens världar eggar fantasin och motiverar en aldrig sinande ström av ord och tankar. Denna bredd och eviga föränderlighet håller fascinationen stark än idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.