Mupparnas bästa musikaliska ögonblick i första säsongen (19-10)

När vi förbereder oss på det värsta inför den svenska biopremiären av Mupparna 16 mars kan vi påminna oss om magin som de levererade i slutet av 70-talet. Humorn, ordvitsarna och gästartisterna känns inte alltid så aktuella längre, men musiken håller fortfarande och det är ofta där Mupparnas personligheter kommer fram. Disney har tyvärr gjort det svårt för köparna av första säsongen av The Muppet Show på DVD att hitta sina favoriter lätt och smidigt då discarna saknar kapitelindelning och all form av information om i vilket avsnitt vilket nummer finns med. Se det här som en service. Klicka på klippen och njut.

19. Put Another Log on the Fire

Inte alls speciellt bra. Jag lovar att listan blir bättre. Den hamnade på listan enbart eftersom den visar ganska tydligt hur samhället och amerikansk media har ändrats de senaste 30 åren. Öppenheten med alkohol i The Muppet Show hade nog inte släppts fram i ett familjeprogram i dag. CNN har kritiserat den nya filmen med Mupparna för att hjärntvätta barn med vänsterpropaganda. Jag undrar vad de hade sagt om de som i det här numret hade haft med en renodlad feminist i filmen?

18. Theme from Love Story

Ett gränsfall. Kom med på listan enbart för att den kombinerar Zoot och Rowlf och för att de rör sig så snyggt.

17. You Don’t Want My Love

Countrytrion är dockor som ska föreställa deras dockspelare: Jim Henson, Frank Oz och Jerry Nelson. Kolla Jim Hensons ansikte när han sjunger ”love” första gången.

16. Tit Willow

Sam är väldigt vaksam och tycker det mesta är smaklöst trams. Rowlf har lyckats övertala honom att de ska sjunga en duett tillsammans.

15. What Now My Love

Jag tror inledningen på den här var Madonnas inspiration när hon gjorde sin onaniversion av Like a Virgin. I min recension av The Muppet Movie berättade jag att jag hade två LP-skivor med musik från TV-serien när jag var barn. Den här låten var något av en mardröm eftersom det var hack i skivan när Miss Piggy sjöng ”watching my dreams turning to ashes”. Jag hörde sången i sin helhet först som vuxen. Fortfarande kan jag höra min gamla skiva hacka ”watching my dreams turning to ashingto ashingto ashingto ashingto ashingto ashingto ashingto ashingto…”

14. I’m My Own Grandpa

En avancerad släkthistoria där sångaren konstaterar att han har blivit sin egen farfar. Eller är det morfar?

13. Somebody Done Somebody Wrong Song

Den här hoppade jag över först, men efter några dagar kom jag på att jag gick och nynnade på den. Dessutom kan man väl aldrig få för mycket av en överdramatisk Miss Piggy.

12. Java

Det här är så dumt att man inte kan låta bli att skratta åt det. Snyggt att titta på är det också.

11. Being Green

En klassiker! Kermit känner sig nonchalerad i hela avsnittet och sjunger sin sång om att vara anonym och bortglömd, men konstaterar att han ändå vill vara som han är.

10. Für Elise

Vad kan man säga mer än att det är underbart att se, fint att lyssna på och lite fnissigt när det blir fel? Dessutom en av få låtar min pappa fortfarande kan spela på piano, ofta med småfel precis som när Rowlf spelar.

Missa inte de översta placeringarna på listan. De är så bra att inte ens publikfavoriten Mahna Mahna får plats där.

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.