Motormännen – Informellt

Smal musik på litet skivbolag.  Motormännens hypnotiska monotona informationstechno är mitt i prick på det påståendet.

Motormännens musik är en hypnotisk kreation av monotona elektroniska rytmer och ljud som ramar in texterna som talas fram som radiointervjuer eller TT-meddelanden. Även om jag inte kan bekräfta det så är några av de talade texterna förvillande lika mina minnen av när de händelser som låtarna handlar om var aktuella i media. Troligen samplar de gamla klipp från Youtube och liknande. Det ger en känsla av äkthet. Rent musikaliskt är det svårt att inte hitta lite Kraftwerk, Tangerine dream och Yellow Magic orchestra i detta. Motormännen är lite mer minimalistiska och lite mer techno. Jag är inte jätteinsatt i techno-genren, men rötterna från kraut känner jag en stark närvaro av.

 

Det är troligen helt fel att i sammanhanget prata om skivans stora hit, för detta är nog ändå så pass smalt att det där med hit varken är korrekt eller relevant. Om jag ändå skulle få utse en hitlåt från skivan så är det första spåret på skivan som har den knastertorra titeln Dagslåneräntan. För oss som var med på den tiden så är det en sån där händelse man inte glömmer. Lite grann som ubåten U137 (1981), Estonia (1994), Tjernobyl (1986) och Palmemordet (1986). Dagslåneräntan eller reporäntan/styrräntan höjdes under en kort tid under början av 90-talet till 500% för att försvara den fasta växlingskursen för den svenska kronan. Idag när jag skriver detta är räntan under 0%. Att höja räntan till 500% gav inte önskad effekt utan kronan började flyta och sjönk genast 30% i värde och Sverige kastades in i en lågkonjunktur som det tog många år att repa sig från. Låten är en elektronisk monoton grundrytm, med sparsamma synthmelodiljud som flankeras av texten i form av en reportageuppläsning a la TT och samplingar av Carl Bildt och riksbankschefen. Låter det konstigt? Ja, det är det nog, men fruktansvärt lockande. Jag fastnade direkt.

Motormännen ger retrospektiva betraktelser på historiska händelser på liknande sätt i övriga låtar och ska jag komma med någon form av kritik så är det möjligen att det hela låter relativt lika oavsett låt. Det är dock i min bok inte ett stort problem efter det dels är bara 6 låtar och att formatet är LP. Efter tre låtar måste man ändå resa sig upp och vända skivan. Och det gör jag gärna både en och två gånger.

Låtlista:

  1. Dagslåneräntan
  2. Supervalåret
  3. Expansionen
  4. Smalspåret
  5. Mellanvåg
  6. Datoriseringen

Motormännen – Informellt är släppt på vinyl av det lilla Gävlebaserade independentbolaget Lamour Records som är inriktat på elektronisk musik och techno. Lamour ger ut musik på kassettband, LP och digitalt. Blir man nyfiken på hur detta låter finns hela skivan på youtube.

Smal musik på litet skivbolag.  Motormännens hypnotiska monotona informationstechno är mitt i prick på det påståendet. Motormännens musik är en hypnotisk kreation av monotona elektroniska rytmer och ljud som ramar in texterna som talas fram som radiointervjuer eller TT-meddelanden. Även om jag inte kan bekräfta det så är några av de talade texterna förvillande lika mina minnen av när de händelser som låtarna handlar om var aktuella i media. Troligen samplar de gamla klipp från Youtube och liknande. Det ger en känsla av äkthet. Rent musikaliskt är det svårt att inte hitta lite Kraftwerk, Tangerine dream och Yellow Magic orchestra…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.