MotoGP 13

Rött ljus… rött ljus… rött ljus… GRÖNT! Det skriker i asfalten när motorn får däcket på motorcykeln att spinna. Det är trångt i ingången till första kurvan, men hård träning innan racet har gett dig det självförtroende som du behöver för att behärska situationen. Racen i MotoGP 13 är hårt arbete, men det för även med sig härliga upplevelser för den som orkar med det.

MotoGP 13 04

Mitt första intryckt när jag startar upp spelet är att det känns bekant, men det känns lite stelare än sist. Jag frågar mig själv varför utvecklarna inte fortsatt på den fina grund de lagt med de tidigare spelen? Efter en snabb check i spelsamlingen så ser jag att det är första gången som Milestone har fått förtroendet att jobba med spelserien och att mina erfarenheter kommer från tiden när THQ stod för utvecklingen. Spelet känns inte bara stelare, det ser även lite fulare ut. Ingen bra start tänker jag och slänger mig upp på Valentino Rossis Yamaha och tar mig  ut på Mugelloen bana som jag bekantat mig med i tidigare MotoGP-spel. Det är ett arkadaktigt spelläge där loppet startar direkt och jag sitter sist i fälten och har tre varv på mig att ta mig till första plats. Kontrollen känns sävlig och trög, animationerna på förarna ser ryckiga ut och det ser inte riktigt realistiskt ut. Det dröjer inte länge fören jag ligger med motorcykeln bredvid mig på gruset utanför asfalten. Bitter plockar jag upp den och puttrar sist in i mål. Det var ju inte så här jag kom ihåg MotoGP.

MotoGP 13 03

Efter en paus så försöker jag igen. Denna gång så går jag in i karriärsläget, skapar en förare och drar igång med första racet – nu med möjlighet att träna inför loppet. Efter några varv så känns det genast mycket bättre än min första kontakt med spelet och banne mig om inte kontrollen känns rätt skön ändå. Trögheten passar bra på motorcyklarna och tillför en skön realism. Med lite bättre självförtroende än sist så hoppar jag vidare till kvalificeringen, där det avgörs hur långt fram i loppet jag kommer få starta beroende på hur snabbt varv jag kan lägga på banan under en tidsbegränsning på trettio minuter. Efter några varv så märker jag att det inte räcker med att bara ta sig runt banan för att få en bra tid. Jag måste verkligen pressa mig. När bara några minuter återstår av kvalificeringen så lyckas jag äntligen sätta ett riktigt toppenvarv. Nöjd över min prestation och med en liten klapp på axeln så tittar jag på min placering och ser att det fortfarande inte räcker till pole position. Men jag hamnar i alla fall på femte plats och det får duga.

MotoGP 13 02

När nedräkningen inför racet börjar så känner jag en viss nervositet, jag har ändå lagt ungefär en timme på att förbereda mig inför det. När grönt ljus visas och alla motorcyklar drar iväg så känner jag först en adrenalinkick och sedan frustration över att jag gjort en så dåligt start. Jag biter mig i läppen och lutar mig fram mot tv:n. Det här kan jag, det vore väl fan om jag inte skulle vinna det här. Efter några kurvor så skingras fältet och en liten grupp drar iväg, jag är inte en av dem, men det spelar ingen roll, jag ligger på nionde plats och har en helvetisk kamp med de två förarna som ligger framför mig, så jag har inte tid att fundera på något annat just nu. Med ett varv kvar så ligger jag fortfarande bakom och de ger mig ingen plats för att köra om, jag hetsar lite för mycket och det straffar sig direkt då jag hamnar alldeles för långt ut i kurvan. De drar ifrån men med ett par fina kurvor så är jag snart ikapp igen.

Två kurvor kvar nu, jag går på attack igen och lyckas äntligen ta mig förbi. Inte bara en utan båda förarna. Jag tappar lite fart i utgången på kurvan, sjukligt nervös och kallsvettig så tar jag sista kurvan halvdant, kikar över axeln och ser mina konkurrenter komma farandes ur kurvan med bra mycket högre fart än vad jag har. Nackhåren reser sig när jag manövrerar min cykel med iskall precision framför de andra förarna, de ska inte få köra om, inte nu, inte när jag kämpat så mycket. Metrarna mot mål minskar och med ett vrål så korsar jag mållinjen före de andra. Glädjeyra! Jag klarade det, det är så här racing ska vara och det är så här jag kommer ihåg det. Aldrig har jag blivit så glad för en 7:e plats i ett racingspel!

MotoGP 13 01

MotoGP 13 är inte världens vackraste spel, men det gör inget. Om man kan se förbi de grafiska missarna så kommer man hitta ett spel som verkligen förmedlar kärnan av vad som gör racing så kul, och det är bra mycket viktigare än vad fotorealistiska miljöer och förare någonsin kommer vara. Skulle man ändå vilja ha lite sånt så får man fantastiska klipp från den gångna säsongen som belöningar när man spelar. Milestone har gjort ett riktigt bra jobb med MotoGP 13, men tyvärr så kommer nog många missa denna lilla diamant på grund av den något föråldrade grafiken. Har man spelat de tidigare titlarna så är inte spelet något måste, då det finns föregångare som är lika bra på att förmedla racing. Har man inte testat det än men känner sig sugen att prova och faktiskt vill lägga lite tid på att träna inför sina lopp, så är det här en riktig pärla som jag kan rekommendera varmt.

 

About Tobias Skogdalen

En motorcykelåkande flugfiskande fjällvandrare som gillar att krypa upp i soffan och spela tvspel eller tittat på film om inte vädret tillåter någon av de andra aktiviteterna. Bor på landet med fru, hund och fem katter. Gillar filmer som Fight Club och Into the Wild. Gillar spel som Dark Souls och Street Fighter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.