Mortal Kombat (1995)

Mortal Kombat kom ut 1992 och blev snabb en succé på arkadhallarna. Med sin digitaliserad grafik, grafiska våld och möjligheten att döda sina motståndare var det något som folk inte hade sett förut. Warner såg en möjlighet att göra en film på detta och 1995 kom Mortal Kombat filmen.

En gång varje generation hålls turneringen Mortal Kombat mellan Outworld och jorden. Om Outworld vinner tio gånger i rad kan dess kejsare Shao Kahn invadera jorden och göra Earthrealm till sitt rike. De nio senaste turneringarna har Outworld vunnit och nu står hoppet till tre kämpar. Liu Kang som inte vill tro på legenderna och försöka fly från sitt öde. Johnny Cage, filmstjärna som kämpar för att bli ansedd kampsportskämpe. Och Sonya Blade som är på jakt efter mannen som dödade hennes partner, Kano. Dessa tre kommer till en början inte alls överens. Men om jorden skall ha en chans mot trollkarlen Shang Tsung och hans kämpe Goro måste de lära sig att samarbeta och lita på varandra.

Filmen börjar med att en man skriker MORTAL KOMBAT och så börjar den klassiska musiken pumpa ut ur högtalarna. Det är också ungefär så bra som det blir, tyvärr. Jag skall inte påstå att jag hade några goda minnen av filmen från när jag såg den på bio men jag minns den som dum och småkul. Det ena var rätt, det andra inte. Mortal Kombat är verkligen en stenkorkad film, hela manuset är en enda soppa där man tryckt in så många karaktärer från de två första spelen som möjligt. Lägg på det att Shang Tsung har massa repliker som är direkt ifrån spelet, ”finish him”, ”fatality”, ”your soul is mine”. Det är fest på så sätt för alla fans av spelet.

Men Mortal Kombat är också gjord under en period i Hollywood då varje studio hade börjat använda datoranimationer i kombination med praktiska effekter. Och det är mycket här filmen faller isär för mig. Ruskigt dåliga datoranimationer i kombination med praktiska effekter där det ser ut som en docka slåss är inte någon jag vill se på filmduken. Samma sak med alla slagsmålsscener. Dåligt koreograferade och ingen av dem som slåss med undantag för Robin Shou känns som de vet vad de gör. Värst är den när Sonya skall slåss mot Drax, två stela personer med noll utstrålning försöker slåss samtidigt som kamera zoomar in nära och klipper snabbt för att försöka dölja hur dåligt det är.

Det finns många småsaker genom hela filmen, som att personerna som spelar Sub-Zero och Scorpion har exakt noll i utstrålning så karaktärerna känns tunna som plywood. Det är som att Paul W. S. Anderson helt förlitat sig på att märket Mortal Kombat skall böra filmen hela vägen.

Jag hade inga höga förväntningar när jag gick in för att se filmen och lyckades ändå bli besviken. Det är på ett sätt imponerande. Tyvärr lämnar utgåvan en hel del att önska också. För att vara blu-ray var bilden och ljudet emellanåt riktigt dåligt, fylld med störningar och artefakter.

Mortal Kombat kom ut 1992 och blev snabb en succé på arkadhallarna. Med sin digitaliserad grafik, grafiska våld och möjligheten att döda sina motståndare var det något som folk inte hade sett förut. Warner såg en möjlighet att göra en film på detta och 1995 kom Mortal Kombat filmen. En gång varje generation hålls turneringen Mortal Kombat mellan Outworld och jorden. Om Outworld vinner tio gånger i rad kan dess kejsare Shao Kahn invadera jorden och göra Earthrealm till sitt rike. De nio senaste turneringarna har Outworld vunnit och nu står hoppet till tre kämpar. Liu Kang som inte vill…

Review Overview

Betyg

30

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.