Moonlight

Little, Chiron och Black, tre namn för samma person. I Barry Jenkins Moonlight får vi följa en ung mans uppväxt i en berättelse om barndom och vuxenblivande under tre karaktärsskapande skeden av ett liv. På Oscarsgalan kammade filmen hem hela tre statyetter, för bästa film, bästa manliga biroll och bästa manus efter förlaga.

Juan, spelad av Mahershala Ali, presenterar sig tidigt i Moonlight. Drogförsäljaren Juan stöter på den unge Chiron när den skygge lille pojken blir jagad av ett gäng mobbare. I ett försök att hjälpa den tystlåtne Chiron, ger Juan pojken mat och sovplats för en natt innan de återvänder till den drogmissbrukande mamman Paula. Mahershala äger rollen som Juan, den korta tiden han är med. Det är lätt att förstå varför Chiron ser honom som en stark förebild och fadersgestalt i avsaknaden av närvarande föräldrar. I en historia berättad över tre olika livsskeden, med tre olika skådespelare, får vi se Chiron växa upp under svåra omständigheter. I Moonlight får vi se en ung man som utforskar sin sexualitet och identitet samtidigt som han förföljs av fysiskt och psyskist våld. Berättelsen är fin, sorglig och gripande men samtidigt hyfsat lättillgänglig trots de tunga ämnen filmen behandlar. Mannen vi ser växa fram får ta alldeles för mycket eget ansvar, alldeles för tidigt. Oavsett svårigheterna så går tiden framåt och Chiron för lära sig det mesta på egen hand.

Tillsammans skapar skådespelarna Alex Hibbert, Ashton Sander och Trevante Rhodes ett trovärdigt porträtt av en uppväxt som är allt annat än lycklig. Även Chirons mamma, spelad av Naomi Harris, är en oerhört stark närvaro som förstärks av ytterligare en stark skådespelarinsats. Hon gestaltar drogmissbrukets mörker och hur det påverkar familjemedlemmar runtomkring. Samtliga skådespelare som gestaltar Chiron har en stark kemi med Naomi Harris. En viktig pusselbit som är viktigt för att filmen skall kunna belysa den komplicerade relationen mellan huvudkaraktären och hans mor. I mörkret har Chiron även sin vän Kevin, en relations som inte är helt okomplicerad.

Regissörens roll i gestaltningen av Chiron skall inte underskattas. Barry Jenkins står för både regi och manusförfattande i denna välsvarvade historia. Manuset är baserat på en opublicerad teaterpjäs, en semi-autobiografisk berättelse av författaren Tarrell Alvin McCraney. James Laxton står för filmens förförande foto. Moonlights foto kan vara intimt för att i nästa scen bli tillbakadraget och observerande. Filmen är visuellt slående och har flera scener som slår en med artistisk häpnad. Svensken Linus Sandgren fick inte sin Oscar i brist på värdigt motstånd med andra ord.

Varje gång jag ser en film som har fått en Oscarsstatyett för bästa film, blir jag per automatik mer kritisk. Förväntningarna höjs och min nyfikenhet likaså. Är filmen verkligen så bra att det förtjänar att prisas? Moonlight är så bra. Från den fantastiska skådespelarensemblen till det fantastiska manuset, krävdes det även en stark regissör för att väva samman alltihopa. Barry Jenkins etablerar sig som en regissör att hålla ögonen på och Moonlight vilar tryggt i min filmsamling som en av de finaste filmerna från år 2016.

Little, Chiron och Black, tre namn för samma person. I Barry Jenkins Moonlight får vi följa en ung mans uppväxt i en berättelse om barndom och vuxenblivande under tre karaktärsskapande skeden av ett liv. På Oscarsgalan kammade filmen hem hela tre statyetter, för bästa film, bästa manliga biroll och bästa manus efter förlaga. Juan, spelad av Mahershala Ali, presenterar sig tidigt i Moonlight. Drogförsäljaren Juan stöter på den unge Chiron när den skygge lille pojken blir jagad av ett gäng mobbare. I ett försök att hjälpa den tystlåtne Chiron, ger Juan pojken mat och sovplats för en natt innan de…

Review Overview

Betyg

100

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.