Monsters

Gareth Edwards är för de flesta känd som regissören bakom Rogue One och Godzilla men det var en betydligt mindre film som fick Warner att bestämmas sig att Edwards var mannen att göra en 160 miljoners dollars film om Godzilla. Den filmen var Monsters och kontrasten kunde inte ha varit tydligare.

För sex år sedan skulle NASA hämta hem bevis på liv utanför jorden men något gick fel och raketen kraschade i norra Mexiko. Nu är området tillsammans med delar av södra USA under karantän och stora utomjordliga varelser lever där. Andrew Kaulder befinner sig i Mexiko för att dokumentera livet där nere som fotograf när han får i uppdrag att föra tillbaka Samantha Wynden, dotter till ägaren av tidningen som Kaulder jobbar. Men de missar den sista färjan tillbaka till USA och tvingas istället ta sig igenom karantänzonen för att komma hem. Något som är lika svårt som det låter.

Monsters är en fascinerande film sett ur ett tekniskt perspektiv. Detta är en film om flera meter höga monster som lever på gränsen mellan USA och Mexiko i ett numera övergivet ruinland. Det hade lätt kunnat vara en film för 100 miljoner dollar. Istället köpte Edwards kameror för 15000 dollar, hade ett team bestående av sex personer. De två huvudpersoner är skådespelare, resten var personer man hittade på plats. Mycket av dialogen är improviserad, Edwards meddelade istället känslan han ville få fram och lät folk agera naturligt. Alla effekter är digitala och lades till när man kommit hem.

Edwards satt hemma i sovrum och arbetade med program som han hade köpt själv. Och resultatet imponerar. Det är en film som känns väldigt naturlig och verklighetstrogen för att den är det. Scoot McNairy och Whitney Able är gifta på riktig och har ett naturligt samspel, alla andra har fått roller som är att spela sig själva och det skapar ett flyt som man ser i få filmer. Påminner mycket om hur Rossellini skapade Rom – öppen stad och fick samma effekt. Datoreffekterna kanske inte imponerar jämfört med en storproduktion men med tanke på att det är sex månader av en person är det förbannat snyggt.

Med allt det sagt så är inte Monsters en film för alla. Det är film för entusiasten. Den som kan se dessa saker och förstå modet det krävs att filma trots att man inte har tillstånd, sitta varje kväll på hotellrummet och klippa för att sedan nästa morgon hoppa in i bilen och åka till nästa plats. Filmen är experiment lika mycket som en film och jag kan uppskatta det väldigt mycket, men jag förstår att alla inte gör det. Den som förväntar sig ett science fiction äventyr kommer att bli gruvligt besviken. Detta är ett lågmält drama om människor och hur naturen i slutändan vinner.

Om du vet vad du ger dig in på när du ser Monsters tror jag du kommer uppskatta filmen lika mycket som jag gjorde.

Gareth Edwards är för de flesta känd som regissören bakom Rogue One och Godzilla men det var en betydligt mindre film som fick Warner att bestämmas sig att Edwards var mannen att göra en 160 miljoners dollars film om Godzilla. Den filmen var Monsters och kontrasten kunde inte ha varit tydligare. För sex år sedan skulle NASA hämta hem bevis på liv utanför jorden men något gick fel och raketen kraschade i norra Mexiko. Nu är området tillsammans med delar av södra USA under karantän och stora utomjordliga varelser lever där. Andrew Kaulder befinner sig i Mexiko för att dokumentera…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.