Mina 10 bästa filmer någonsin

Foto: Alexander Bing

En topp 10-lista med mina bästa filmer någonsin. Väldigt svårt, men är nöjd med slutlistan och inser vilken blandad filmsmak jag egentligen har, även om skräck är det som dominerar. 

Saw

En skräckfilm som hänförde oss alla med den fula gubben cyklandes på en trehjuling och ett slut som ingen kunde förutse. Spänningen är olidlig i den här underbara filmen, att uppföljarna sen är alldeles för många och har blivit sämre för varje film är ju en annan femma!

A Love Song for Bobby Long

Jag brukar inte gilla drama men denna är jättebra. Det kan bero på att Scarlett Johansson som vanligt utför ett utmärkt skådespeleri och John Travolta är perfekt i rollen som gammal (vithårig!) alkoholiserad musiker. Jag älskar den!

Silent Hill

Spelen skrämmer skiten ur mig än idag och jag skulle aldrig få för mig att spela det i mörker eller ens titta på när någon annan spelar det. Filmen är riktigt bra och figurerna från spelen är lika otäcka! Det kom en uppföljare förra året som också är väldigt bra: Silent Hill: Revelation 3D. Det är dock ettan som hamnar på min lista, för den är snäppet bättre!

The Fifth Element

The Fifth Element är väl en film som ingen kan ha missat! Regisserad av en favorit hos mig, Luc Besson. I huvudrollerna ser vi Bruce Willis och Milla Jovovich. Taxichauffören Korben Dallas (Bruce Willis) blir indragen i jakten på det femte elementet som ska rädda jorden från dess undergång. Den mystiska kvinnan Leeloo (Milla Jovovich) visar sig snart vara den som står i centrum för den vilda jakten. Åh, den här filmen är så bra. Det är en sån där film man kan se om och om igen!

Frailty

Frailty är ingen storfilm direkt, men jag har fastnat för den och tittar på den någon gång om året. Det kommer in en man på ett FBI-kontor och säger att hans bror var den beryktade ”God’s hand”-seriemördaren, men att denne begått självmord och att han begravt kroppen. FBI-agenten är skeptisk och genom en tillbakablick berättar mannen om sin barndom och det märkliga förhållandet mellan honom, hans bror Adam och deras far, som tror att han fått i order av Gud att döda demoner. Frailty är bra, men slutet gör att den blir riktigt bra!

The Whole Nine Yards

Lättsam komedi som man inte kan göra annat än att älska! The Whole Nine Yards har jag sett ett ofantligt antal gånger och jag skrattar lika mycket varje gång. Oz (Matthew Perry) är en lättskrämd tandläkare med en outhärdlig fru som får en ny granne (Bruce Willis) som är en yrkesmördare från Chicago. Han har tjallat på sina tidigare kollegor och har därför fått ny identitet. Riktigt, riktigt rolig. Att sen Michael Clarke Duncan är med i den gör den ännu bättre!

Dark City

Science fiction när den är som bäst! Den här såg jag för länge, länge sen och först förstod jag den inte riktigt. Jag var tvungen att se den en gång till direkt efteråt och då hängde jag med. Det är inte direkt en film man kan se när man är trött för den är lite klurig. Efter att jag såg den har jag letat efter den i filmbutiker, men aldrig hittat den. Nu såg jag att den finns på Netflix och tittade på den igen. Staden i titeln förändras om natten och minnen raderas och ändras, rörigt men sjukt bra. Utomjordingarna som gör allt det där, påminner mig väldigt mycket om ”observatörerna” i serien Fringe.

The Devil's Rejects

Att detta var en uppföljare hade jag inte en aning om och jag har inte sett föregångaren; House of 1000 Corpses (2003), men jag tänker göra det inom kort. Detta är en grym film som jag fastnade för redan från första minuten. Jag gillar filmer som kommer igång direkt och sen är ren kaos genom hela filmen, och det är precis vad den här är! En skräckfilm som ger dig rysningar av tanken att det faktiskt kan finnas så här sjuka människor i världen.

Eden Lake

En brittisk terrorfilm som jag inte trodde skulle vara något att ha. Jag har inte sett filmen sedan den var ny, men ändå dyker den upp i mina tankar ibland och även i diskussioner om film. Det är en hemsk film som verkligen fastnar i huvudet på en. Detta är en film där idén är bra och filmen blev perfekt! Slutet gör att man får en viss förståelse för varför ungdomarna blivit såna som de är och det är verkligen fruktansvärt. En hemsk men samtidigt underbar film om hur grymt livet kan vara!

K-PAX

K-PAX med Kevin Spacey och Jeff Bridges. Båda två är bra skådespelare, men Kevin Spacey är en favorit hos mig. Jag har sett filmen så många gånger att jag har tappat räkningen och den är lika bra varje gång! Det är en mycket vacker film. En rolig detalj för mig är att den hade premiär i USA på min födelsedag, 22 oktober 2001, då jag fyllde 15 år.

About Emely Tuväng Korabik

Nygift tvåbarnsmorsa på 26 år som gillar psykologiska thrillers och science fiction, men den stora kärleken ligger hos skräckfilmer. Jag kan aldrig stänga av eller spola fram en film hur dålig den än är, hoppas in i det sista att den ska bli bättre. Skriver med en smula humor och ironi, för det är sån jag är som person.

One comment

  1. Intressant…trots att jag ser ganska mycket film har jag faktiskt inte sett mer än hälften av filmerna på din lista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.