Min tio i topplista

När vi skapade Filmfenix tänkte jag att det var ett bra tillfälle att passa på att uppdatera min tio i topp-lista. Det var ett par år sedan nu och det kändes som en bra första inlägg på den nya sidan. Och så mycket bra film det kommit de sista åren! Men ingen av dem fick plats.

 

10

1941 • Citizen Kane
EN SENSATION

Kanske inte det mest originella valet men faktum är att En sensation är en film som jag ända sedan jag såg den för första gången för snart tio år sedan har tyckt mycket om. Framför allt Welles tekniska kunskap och hur mycket detta har påverkat andra regissörer. Desto mer film jag ser desto mer imponerad blir jag av En sensation.

 

9

1986 • Platoon
PLUTONEN

Plutonen kommer nog alltid ligga på min lista över bästa filmer. Jag var 14 år första gången jag såg den och höll på att skriva ett specialarbete om Vietnamkriget i skolan. Filmen berörde mig på ett sätt som få andra filmer har gjort och är den film jag sett absolut flest gånger.

 

8

1998
THE BIG LEBOWSKI

Den roligaste film jag har sett. Bröderna Coens hyllning till Film Noir och Raymond Chandler är deras bästa film. Den perfekta mixen av humor och allvar tillsammans med en handling som jag tror inte ens de själv har full koll på. Hela filmen är bra scener staplade på varandra och The Dude kanske är den skönaste karaktären någonsin i en film.

 

7

1942
CASABLANCA

Den ultimata kärleksfilmen! Valet av skådespelare var inte självklart men idag är det svårt att tänkas sig två skådespelare som har sådan kemi ihop som Bogart och Bergman. Just en kärlekshistoria mitt i ett brinnande krig känns uttjatat men här fungerar det oerhört väl. Bra manus och duktiga skådespelare gör mycket och slutet scenen är klassisk.

 

6

1958 • Vertigo
STUDIE I BROTT

Klart att mästaren måste ha en film med och Studie i brott är Hitchcock i sitt esse. Det finns en nerv i denna film som jag saknar i så många filmer. James Stewart går omkring och har en intensitet som få andra kan ha. Det är också en film där utgången inte är säker och slutet knappast är självklart vilket gör den än mer spännande.

 

5

1989
THE KILLER

Ännu en ungdomssynd som levt med mig under alla år, The Killer är en film som jag alltid kommer att bära med mig då den öppnade ögonen för mig. Inte bara för asiatisk film utan för film i största allmänhet. Den fick mig att aktivt börja köpa VHS från Storbritannien där utbudet var större och att leta efter filmer som inte mainstream. Utan The Killer hade jag aldrig haft ett sådant stor filmintresse eller sett så mycket film.

 

4

1967 • The Graduate
MANDOMSPROVET

En film som kom in sent i mitt liv men satte spår. Hoffmans karaktär är en person jag kan relatera och hela den absurda stämningen som råder genom filmen. Filmen fångar väl den omvälvning som hela den amerikanska kulturen var på väg igen i slutet på sextiotalet och är på många sätt en riktigt bra ögonblicksbild in i ett samhälle som är svårt för oss idag att förstå.

 

3

1968 • C’era una volta il West
HARMONICA – EN HÄMNARE

Jag tillhör inte de största Sergio Leone fansen men denna film gillar jag verkligen. Filmen är på många sätt hans magnus opus och den bästa westernfilm som gjorts. En film jag sugs in och fastnar. Och Henry Fonda som skurk är ett av de bästa genidrag som gjorts på film någonsin.

 

2

1979 • Apocalypse Now
APOCALYPSE

En film som rör människans innersta väsen och visar den dårskap som vi kallar krig. Det är inte en krigsfilm, det är en antikrigsfilm, en tre timmar lång kritik av hur USA har skött sina krig genom alla år. Den visar de bestar som människor är kapabla till att bli när de utsätts för stora påfrestningar. Men samtidigt en väldigt vacker och hypnotisk film.

 

1

1941 • The Maltese Falcon
RIDDARFALKEN FRÅN MALTA

Den mesta cyniska boken jag har läst blev den mest cyniska filmen också. Spade är en karaktär som aldrig gör något om han inte själv vinner på det och han spelar ut de andra personerna i filmen på ett hänsynslöst sätt. Inte ens kvinnorna går säkra för honom. Samtidigt en spännande och engagerande historia där saker och ting aldrig är de man tror att de är. Min favorit film noir.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.