Min Så Kallade Pappa

MSKP_Screen14

Ulf Malmros är regissören som gett oss bland annat Smala Sussie och Tjenare Kungen, två filmer som jag gillar väldigt mycket och innehåller bra humor, bra manus och använder sig av kamerastilar vi inte är speciellt vana att se i svensk film. Inför hans senaste film, Min så kallade pappa, har han lagt humorn åt sidan och testat något helt nytt.

Malin är en höggravid skolfröken med ett as till pojkvän. Hon blir lämnad och har ingenstans att ta vägen. Då beslutar hon sig för att leta rätt på sin pappa, som hon knappt träffat. Det visar sig att han är en arrogant och egoistisk dramaskådis på China Teatern i Stockholm. Innan Malin hinner berätta för honom vem hon är, drabbas han av en stroke och tappar minnet. Malin väljer då att forma honom till den pappa hon alltid saknat.

MSKP_Screen3

Som ovan nämnt har Ulf Malmros bjudit oss på några riktigt vassa komedier under sin karriär. Det var även han som, tillsammans med Svullo, skapade den udda karaktären Elake Polisen, baserad på Charlie Chaplins stumfilmer. När jag följde hans arbete under Min så kallade pappa på Instagram under hashtag #Filmdagboken så blev jag till en början lite skeptisk. Hur ska han klara av att göra en renodlad dramafilm? Det kan inte gå väl. Men jag hade fel.

MSKP_Screen6

Vid första anblick kan man inte tänka sig att det är Malmros som gjort filmen, men han har både skrivit manus och regisserat. Han har lyckats få till en bra story som flyter på i ett jämnt tempo. Scenerna är väl komponerade, liksom musiken av First Aid Kit och allt som hör därtill.

Skådespelet är av hög klass från huvudkaraktärerna, Vera Vitali (Arne Dahl: Europa Blues) och Michael Nyqvist (Arn – Tempelriddaren), som har en fantastisk personkemi. Vad man kan läsa sig fram till så besökte Ulf Michael i USA under inspelningen av Mission Impossible: Ghost Protocol och Michael var med på noterna direkt. Han var även en av de som tipsade Malmros om att ge den kvinnliga huvudrollen till Vera Vitali, som blev nominerad till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll på Guldbaggegalan den 26 januari i år. Som många andra regissörer använder sig Malmros av återkommande skådespelare i små roller. Bland annat den förträffliga Lotta Telje, men även Johannes Brost och Josefin Neldén.

MSKP_Screen11

En av de bättre svenska filmer jag sett på länge. Malmros har gjort ett riktigt bra jobb och lagt ner mycket hjärta och själ i det hela. Något som kanske inte skulle fungera lika bra om det inte var sådan bra kemi skådespelarna emellan. En klart sevärd film!

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.