Min pappa Toni Erdmann

Sent omsider har jag nu sett Maren Ades kritikerrosade Min pappa Toni Erdmann eller som den heter på originalspråket tyska, Toni Erdmann. En aningens olycklig far ser en ännu olyckligare dotter, vad gör han då? Det han är bäst på så klart, flippa till vardagen! Denna dramakomedi var en av fjolårets stora snackisar bland filmkritiker så väl som biobesökare, nu har den även nått oss på blu-ray och dvd.

Efter ett besök av dottern Ines (Sandra Hüller), bestämmer sig pappa Winfried (Peter Simonischek) att det är dags att förbättra relationen med sin dotter. Ett spontanbesök och ett nytt alter ego som livscoachen Toni Erdmann, vänder snabbt uppochner på Ines redan stressiga vardag. Berättelsen är egentligen inte särskilt komplicerad men dess syrliga humor och stundtals stora allvar, lyfter filmen till en högre hylla. Winfrieds älskade hund har gått bort och Ines vantrivs i sin stressiga och manschauvinistiska arbetsmiljö. Det finns en tragik i hur Ines och Winfried är oförmögna att visa varandra kärlek som dotter och far. En tragik som ger de flippade och excentriska scenerna ett gravallvar som vässar till filmens ton. Pappan kan inte sluta tramsa för det är så han har fått sin ”lilla” dotter att skratta och vara glad tidigare. Dottern har svårt att se hur faderns trams är något annat än just trams.

Sandra Hüller och Peter Simonischek är verkligen sina karaktärer, de lyfter en historia som hade kunnat vara simpel till en för mig helt oväntad nivå. Stundtals skrattar jag åt pappa Winfrieds sjuka skämt, för att i nästa stund önska att han bara skall sluta. Det är inte svårt att sätta sig in i hur de båda karaktärerna upplever situationerna som uppstår, trots detta kan jag inte säga att någon av dem har mer rätt i sitt sätt att vara. Den trasiga relationen når sitt logiska klimax på ett oväntat sätt som både är vansinnigt roligt och på snudden till helt olidligt. Filmens längd på två timmar och fyrtioåtta minuter är lätt att kritisera men samtidigt är det helt genialiskt för att visa hur långt de båda karaktärerna måste gå för att kunna mötas i en förståelse för varandra.

Regissören Maren Ade gör en fantastisk film av ett ämne som i de sämsta av världar hade kunnat presenterats som en drygt timmes lång Hollywoodfilm med klichéer och dålig popmusik. Det är lätt att se varför så många har älskat filmen, samtidigt tror jag att det även finns de som kan tycka att filmen är för lång och FÖR knasig. För mig är detta en av de mest minnesvärda filmerna från 2016 som jag inte såg just år 2016. Om du inte har sett Min pappa Toni Erdmann, ge den en chans!

Sent omsider har jag nu sett Maren Ades kritikerrosade Min pappa Toni Erdmann eller som den heter på originalspråket tyska, Toni Erdmann. En aningens olycklig far ser en ännu olyckligare dotter, vad gör han då? Det han är bäst på så klart, flippa till vardagen! Denna dramakomedi var en av fjolårets stora snackisar bland filmkritiker så väl som biobesökare, nu har den även nått oss på blu-ray och dvd. Efter ett besök av dottern Ines (Sandra Hüller), bestämmer sig pappa Winfried (Peter Simonischek) att det är dags att förbättra relationen med sin dotter. Ett spontanbesök och ett nytt alter ego som livscoachen Toni…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.