Microsoft Flight Simulator 2020: Småplan

Med småsvettig hand försöker jag styra min propellerdrivna Cessna mot landningsbanan med den klumpiga datormusen. Samtidigt försöker jag komma ihåg alla kortkommandon på tangentbordet. Resultatet blir en studs på banan och vingnedslag strax bredvid banan. Efter några korta svordomar konstaterade jag att denna första olycksaliga landning var droppen. Det var dags att låna en ordentlig joystick av min storebror. För när Microsoft levererar Flight Simulator 2020 är det läge att höja seriositeten på mitt antagande. Här är mina tanka om årets oväntade sommarsnackis efter en månad av många flygtimmar.

På inflygning mot Malmö från Sturup.

Det har passerat sjutton år sedan jag spelade Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight. Sedan dess har jag hunnit sluta spela PC, börjat spela Playstation, för att sedan för en del år sedan ta upp PC-spelandet igen. Det är egentligen mina bröder som är familjens stora flygsimulatornördar. Men när tillfället gavs att prova 2020 års upplaga nappade jag direkt. Microsoft tillhandahöll en kopia av ”Premium Deluxe Edition” för recension. Skillnaden mellan standardversionen och denna är att ni får ytterligare några flygplan och fler högdetaljerade flygplatser samt städer.

Om ni är sugna på spelet men inte hunnit införskaffat det än, kan det vara läge att kika på prestandakraven. Ni behöver nämligen se till att ha minst 150 gigabyte hårddiskutrymme. Själv hade jag påpassligt satt i en ny SSD-hårddisk i början på sommaren. Nerladdningen av mjukvaran fick ticka på över natten så att jag dagen efter kunde göra min första flygtur.

Malmö närmar sig.

Det som är banbrytande med Microsoft Flight Simulator 2020 är att ni kan flyga var som helst i världen och hitta ditt hem var du än bor. Detta görs genom strömmande data från Microsofts karttjänst Bing Maps. Vid en första flygtur över kan jag se båda Malmö FFs arena och huset jag bor i. Men för att ni inte skall bli besvikna måste jag upplysa er om att det finns brister. I Malmö fattas till exempel både Turning Torso och Öresundsbron. Men eftersom Microsoft lämnat helt öppet för modifikationer och nedladdningsbart content, finns det redan lösningar på Malmös saknade skyskrapa.

Jodå, Malmö FFs hemmaborg finns med.

Om ni precis som jag har begränsad erfarenhet av att flyga i en simulator, kan det vara klokt att först gå igenom spelets flygskola. Om ni genomför samtliga uppdrag kommer ni att lära er att lyfta och landa, navigera och pilla med alla knappar i en Cessna. Efter det kan ni ger ut och flyga precis vart ni vill. Som ni märkte i ingressen, försökte jag först flyga med tangentbord och mus. Detta vill jag starkt avråda, med en joystick inlånad från min storebror kan jag betydligt enklare styra planet samtidigt som jag ändrar inställningar med tangentbordet.

Även vår bostadsrättsförening finns med.

”Men har du inte provat de stora planen?” Undrar nog flera av er nu. Mitt svar är jo, men jag kände mig inte riktigt redo. Det får bli ytterligare några timmar med att bemästra mitt propellerplan innan jag steppar upp. Men det är just det som är så fantastiskt med Microsoft Flight Simulator 2020. Det finns många plan att bemästra och det finns ett helt jordklot att utforska. Om en månad eller två har jag tänkt göra en avrapportering på mina framsteg och lärdomar. Tills dess vill jag ge spelet två stora tummar upp. Dela gärna med er av era mest majestätiska flygturer och era upplevelser i spelet hittills!

Microsoft/Xbox tillhandahöll oss med en kopia av ‘Microsoft Flight Simulator’ för oss att recensera. Tack!

Med småsvettig hand försöker jag styra min propellerdrivna Cessna mot landningsbanan med den klumpiga datormusen. Samtidigt försöker jag komma ihåg alla kortkommandon på tangentbordet. Resultatet blir en studs på banan och vingnedslag strax bredvid banan. Efter några korta svordomar konstaterade jag att denna första olycksaliga landning var droppen. Det var dags att låna en ordentlig joystick av min storebror. För när Microsoft levererar Flight Simulator 2020 är det läge att höja seriositeten på mitt antagande. Här är mina tanka om årets oväntade sommarsnackis efter en månad av många flygtimmar. På inflygning mot Malmö från Sturup. Det har passerat sjutton år…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.