Merantau

Många actionälskare har säkert sett Gareth Evans indonesiska succé The Raid. Hans tidigare film Merantau som jag nu sett är faktiskt inte hans debutfilm, utan redan 2006 gjorde han skräckfilmen Footsteps i fosterlandet Wales. Detta är i varje fall första filmen för hans stjärna Iko Uwais som alltså inte startat, men påskyndat Evans karriär rejält.I en liten jordbruksby på västra Sumatra
i Indonesien gör sig Yuda (Iko Uwais) redo för sin Merantau – en slags vallfärd in till Jakarta för att lära sig att klara sig själv. Han tänker sig att han ska leva på att lära ut silat, en indonesisk kampsport i vilken han tränat sig själv till expert. Väl i huvudstaden kliver han rakt på ett sorgligt livsöde i unga Astri som ensam försörjer sig och hennes lillebror Adit med sitt arbete som exotisk dansös. Nu måste han rädda Astri från en trafficking-liga ledd av den hänsynslöse Ratger (danske Mads Koudal från Die Zombiejäger).

Merantau har jämförts med Ong-Bak men jag ser den mer som en allvarlig Rumble in the Bronx. Utböling hjälper stadsbefolkningen mot förmögen exploatör med hjälp av kampsport osv. Filmens prostitutionstema har lurat vissa att det är ett actiondrama men det anser jag inte. Silat är en mer aggressiv kampsport än kung fu så Merantau blir automatiskt en mer brutal film än exempelvis Rumble in the Bronx. Detta är inte till filmens fördel enligt mig. I The Raid passade silat perfekt då Uwais rollfigur slogs för sitt liv i varje scen, och ofta mot beväpnade motståndare i trånga korridorer. I normala miljöer, mot normalt ”vi ger oss på honom en i taget”-motstånd, hade en mer estetisk kampsport med större rörelser varit att föredra. Jag uppskattar samtidigt att ta del av Indonesisk kultur som inte är något jag stöter på dagligen direkt.Till skillnad från The Raid
som var en snygg film med kreativa kameralösningar är Merantau ganska ful. Kameran hänger inte med i de snabba kampsportsrörelserna så många sparkar och slag ser man knappt någonting av likt en gammal Bruce Lee-film. Fasta kamerapositioner som är populära här har jag vanligtvis inget emot då man ser mycket av slagsmålen, men dessa positioner kunde varit mer påhittiga, särskilt nu när man vet vad Evans kan. Nej, det här är Iko Uwais och resten av stunt-teamets film. Actionscenerna är välkoreograferade och spektakulära, men begränsade på grund av kampsporten som sagt. Uwais uppvisning innan de snygga förtexterna sätter stämningen bra och sedan håller filmen ett fint tempo med lagom mycket action hela vägen. Sen tycker säkert många att slutet är bra då det inte är vad man väntat sig, men jag avskyr det.

Gillade du The Raid ska du absolut se Merantau, men förvänta dig inte att du kommer gilla denna lika mycket. Till skillnad från Evans och Uwais stora genombrottsfilm innehåller detta lilla genombrott inget vi inte sett innan och då med mer spektakulär kampsport och stunts.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

5 comments

 1. Finns den på BD??

 2. Inte i Sverige. Nagon bevandrad I utlandska utgavor som kan hjalpa till har?

 3. Satte mig och letade själv.
  Usa – Fel AR men annars ska utgåvan vara bra. Både orginal ljud dubbad om man vill ha.
  Tyskland – Rätt AR men endast textad på tyska. Ljud både indonesiska och tyska.
  Australien – Samma som US utgåvan på spec.

  Usa och tysklands utgåvor är billigare än svenska dvdn. Australien vet jag inte riktigt.

  Finns tydligen en dvd utgiven i Indonesien också som är 21 minuter längre. Dock inte textad på engelska.

  Vet inte om man ska ta denna typ av diskution här eller i forumet .

 4. Du får gärna starta en tråd på forumet också. Personen som har erfarenhet av någon av utgåvorna kan minst lika gärna dyka upp där som här. Bra grävt förresten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.