Men in Black 3 (4K UHD)

Tommy Lee Jones och Will Smith återvänder en sista gång (?) i rollerna som K och J – denna gång i sällskap av Josh Brolin. Hot om intergalaktisk förödelse av jorden är såklart på tapeten igen – men återfinns gör även tidsresor och ett hot mot K:s existens.

I slutet av 60-talet, i samband med Apollo-uppskjutningen som sedermera landade på månen, blev K hjälte i det dolda då han förhindrade en annalkande invasion på jorden av en utomjordisk ras. I samma veva stoppar han Boris The Animal, samma ras som ska invadera jorden, genom att bland annat skjuta av honom ena armen. Därefter fängslas Boris The Animal i fängelset Apollo i denna film uppförde på månen. Filmen börjar med att han rymmer därifrån, fast besluten att få hämnd på K. Detta fixas allra bäst med en tidsresepryl som tillåter Boris att resa tillbaka till uppskjutningen i slutet av 60-talet och ändra historien en aning.

Sista gången vi ser dessa i denna filmserie? Mest troligt.

Denna tidsresa är ett fräscht tillskott i trilogin. Det blir J:s uppgift att även han åka tillbaka och förhindra Boris att lyckas med sin agenda. I 60-talet liras K av Josh Brolin, och han gör en gedigen insats. Samspelet mellan huvudkaraktärerna som jag upplevde knappt fanns i del två finns här i nästan samma gott slag som i originalfilmen. Även fast Smith paras ihop med Brolin i större delen av filmen. Skämten sitter där och dialogen är mer utarbetad nu än i den senaste filmen. Att Smith åker tillbaka i tiden bidrar med att vi får ett bättre djup i relationen mellan de båda karaktärerna. Här avslöjas även ett och annat som vi som åskådare inte haft en blekaste aning om.

Resan tillbaka till 60-talet ger inte bara Tillbaka till framtiden-vibbar, utan den bjuder även på saker som var, för dåtiden, aktuella. Smith blir stoppad av två poliser som inte i sina vildaste drömmar kan köpa att Smith kör runt i en så flott bil, utan den måste såklart vara stulen, och senare i filmen stöter vi på Andy Warhold som arbetar som undercover för Men in Black. Han får i denna sekvens bud om att Yoko Ono är på väg till honom och berättar samtidigt att han är urless på att måla massa märkliga tomatsoppburkar. Roliga referenser.

Josh Brolin fungerar väldigt bra som en ung K.

Men in Black 3 är ett klart uppsving från föregångaren och ett bra avslut på radarparet Smith-Jones. För visst ser Jones ut att ha gjort sitt i denna filmserie? Det ska bli intressant att se hur filmskaparna tacklar rebooten som är planerad till 2019. Framförallt är i varje fall undertecknad mest intresserad av vilka de väljer som huvudrollsinnehavare.

Utgåvan:

Återigen blir det en rejäl upprepning, men jag kan verkligen inte säga något annat: riktigt, riktigt bra bild (native 4K). I ljudväg bjuds vi återigen på Dolby Atmos. Här är dock extramaterialet väldigt svagt. Det vi får är en making of-video, en video som gör gällande hur de fick 60-tals-looken och ”Spot the Alien Game” – ett spel där man ska använda sin kontroll för att skjuta aliens. Sedan är det ganska tunnsått med extramaterial, tråkigt nog.

Tommy Lee Jones och Will Smith återvänder en sista gång (?) i rollerna som K och J – denna gång i sällskap av Josh Brolin. Hot om intergalaktisk förödelse av jorden är såklart på tapeten igen – men återfinns gör även tidsresor och ett hot mot K:s existens. I slutet av 60-talet, i samband med Apollo-uppskjutningen som sedermera landade på månen, blev K hjälte i det dolda då han förhindrade en annalkande invasion på jorden av en utomjordisk ras. I samma veva stoppar han Boris The Animal, samma ras som ska invadera jorden, genom att bland annat skjuta av honom…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

75

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.