Mega Man 11 (Ps4)

31 år har gått sedan första Mega Man spelet släpptes och den knallblåa androiden etsade sig fast i våra hjärtan. Så nu är han tillbaka för elfte gången (eller snarare hundra elfte) i en sprillans ny estetik och deign, men själva spelmekaniken är densamma. Är det då värt att ta sig tiden och lägga ner pengarna för att spela sig igenom i princip samma spel som vi gjort de senaste 30 åren

Alltså saken är ganska enkel: gillar du Mega Manspelen så är risken väldigt liten att du inte kommer att finna nöja i detta spel. Allting är mer eller mindre som sig bör och det är nog med stor omsorg Capcom har valt att göra Mega Man 11 på det sätt som de gjort. Tillräckligt mycket nytt för att det ska vara värt att spela det, tillräckligt konservativt för att gamla, trogna fansen inte ska ogilla det.

Det man först och främst slås av när man startar spelet är grafiken. Borta är den pixliga retrokänslan som Mega Man 1-10 hade och istället introduceras vi till tjusig 2.5D grafisk stil. Karaktärerna är snyggt designade 3D polygonfigurer i en 2D animerad bakgrund och allting flyter på snyggt och prydlig… precis som sig bör i ett spel där minsta lilla fel kan kosta dig livet. Jag vet att många kanske inte kommer att uppskatta den nya grafiska designen men personligen tycker jag att den är snygg och är en värdig uppgradering till ett 31 år gammal spelserie.

Själva spelstilen är som tidigare nämnt i princip identiskt likt sina föregångare. Alltså ett svårt plattformsspel som testar dina fingerfärdigheter till max. Däremot ska det tilläggas att de två stora speltekniska nyheterna är att banorna har blivit markant längre, med en mellanboss på varje nivå, och att Dubbel Gear-systemet introduceras för första gången. Dubbel Gear ger Mega Man två nya attribut som låter honom att antingen slöa ner tiden (Speed Gear) eller få extra kraftfulla skott (Power Gear). Om han däremot använder de för mycket så finns risk för överhettning och då måste man vänta en stund innan man kan använda de igen.

Jag tycker om denna nyhet fastän den kanske underlättar spelupplevelsen något. Jag känner ofta att jag vill ha en utmaning när jag tar mig an ett Mega Manspel och att kunna slöa ner tiden gör upplevelsen mycket lättare.  Självklart om du vill spela hardcore så kan du försöka spela dig igenom spelet utan att använda någon av Gearsen men det kommer nog vara en lockelse när man fastnar som mest bland de tuffaste banorna. De längre banorna och deras minibossar är bara en toppennyhet då det ibland kunde kännas i de tidigare spelen att vissa banor bara var sega transportsträckor till bossen. Nu har man mer roligheter att förvänta sig under själva banan och vissa av minibossarna är till och med roligare än själva huvudbossarna. Och apropå banor och deras design så finns en totalt tokig/jobbig och helt underbar nivå som jag tycker är den störigaste och absolut roligaste som jag har spelat i ett Mega Manspel på många många år.

Tycker du om Mega Man? Har du längtat efter att huvudserien ska fortsätta? Då är det ingen fråga om saken.  Köp spelet genast och lycka till. För Mega Man 11 är roligt, snyggt och tillfredsställande spel men uppfinner inte direkt någonting nytt. Om du inte har spelat dessa spel förut så hoppa tillbaka 30 år och spela Mega Man 2, det är plattformsspel i sitt esse.

 

31 år har gått sedan första Mega Man spelet släpptes och den knallblåa androiden etsade sig fast i våra hjärtan. Så nu är han tillbaka för elfte gången (eller snarare hundra elfte) i en sprillans ny estetik och deign, men själva spelmekaniken är densamma. Är det då värt att ta sig tiden och lägga ner pengarna för att spela sig igenom i princip samma spel som vi gjort de senaste 30 åren Alltså saken är ganska enkel: gillar du Mega Manspelen så är risken väldigt liten att du inte kommer att finna nöja i detta spel. Allting är mer eller mindre…

Review Overview

Betyg

75

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.