Masters of the Universe

Masters of the Universe var en serie pojkleksaker från Barbie-företaget Mattel som började säljas i leksaksaffärerna tidigt 80-tal. Efter små roller i Bond-filmen Levande måltavla och Rocky IV fick Dolph Lundgren spela sin första huvudroll som He-Man när det skulle göras en spelfilm av leksaksvärlden 1987. När He-Man – Universums härskare, som den hette på svenska biografer, för andra gången släpps på DVD i Sverige innebär det att vi inte behöver jaga en importutgåva för att se filmen i widescreen. Dessutom kan vi välja att köpa den på Blu-ray.

MOTU 12

Den onde Skeletor har tagit makten över planeten Eternia med hjälp av en kosmisk nyckel som låssmeden Gwildor har uppfunnit. He-Man och hans vänner tvingas med Gwildors extranyckel som hjälp fly från Eternia. De landar på jorden och påbörjar sin kamp för att komma tillbaka till Eternia och störta Skeletor från tronen i Castle Greyskull.

MOTU 05

Mytologin om Eternia kom från serietidningar i miniformat som följde med leksakerna och utvecklades sedan i en animerad TV-serie. Som barn tog jag inte del av någonting sådant. Jag hade flera av de små tidningarna (den svenska överättningen fanns att ta gratis i leksaksaffärerna), men läste aldrig dem eftersom jag ville läsa äventyren i kronologisk ordning och saknade första numret, och hade inte kabel-TV där serien visades. Däremot började jag köpa figurerna när intresset för Star Wars minskade 1987. Långfilmen kom därför vid precis rätt tidpunkt för mig och blev i min värld det riktiga Masters of the Universe. Så sent som i julas försökte jag faktiskt se den animerade TV-serien från 80-talet på youtube, i kronologisk ordning givetvis, men det går bara inte. Den är lika usel som du som aldrig såg filmen med Dolph Lundgren när du var barn skulle tycka att den är om du skulle få ett infall att se den 2013.

MOTU 07

Vi ska inte inbilla oss att Masters of the Universe är en bra film. Men utöver den nostalgiska känslan som sköljer genom kroppen varje gång jag ser den har den några kvalitéer. Interiörerna av Castle Greyskull är enormt maffiga och imponerande. Även en del av maskerna tror jag hade varit trovärdiga i en film i dag. Med undantag för den märkliga icke-näsan på Skeletor som ser ut att vara gjord av tyg är det en perfekt avvägning mellan skalle och ett artikulerande ansikte. Frank Langella (Robot & Frank) gör rollen riktigt bra och spelar över precis lagom mycket för den här typen av film. Övriga skådespelarinsatser lämnar väldigt mycket kvar att önska. Lundgren gjorde en betydligt bättre roll i The Punisher två år senare. Courteney Cox gör en tidig roll som tellusflickan Julie som hjälper He-Man och det är Billy Barty från bland annat The Day of the Locust och Willow som spelar Gwildor. Om några ögonblick av de två sistnämnda etsat sig fast i mitt minne för att de är bra eller för att de stack ut som falska redan när jag var barn är jag inte säker på. Men jag tycker nog att även Cox och Barty kan känna att de gjorde så gott de kunde inom manusets ramar.

MOTU 06

De som följde den animerade TV-serien var missnöjda med att spelfilmen inte utspelade sig på Eternia. I animerad form fanns en svävande figur som hette Orko som var någon slags magiker. 1987 kunde man inte på ett övertygande sätt skapa en svävande karaktär och Gwildor uppfanns för att ta Orkos plats. När jag nu har sett några avsnitt ur den animerade serien kan jag inte förstå hur entusiaster kan föredra Orko framför Gwildor. Maken till irriterande karaktär har jag sällan sett. Gwildor är både rolig och charmig med sina pliriga ögon. Då var det i min mening ett betydligt större övertramp att låta en grupp svarta stormptroopers vara Skeletors väktare i Castle Greyskull. I mitt leksaksuniversum var inga av figurerna anonyma soldater bakom svarta masker. De var alla färgglada personligheter med sina unika egenskaper.

MOTU 02

Regissören Gary Goddard har i intervjuer och på kommentarspåret på den brittiska utgåvan av Masters of the Universe berättat om begränsningarna det innebar att göra en film av Mattels leksaker. Inga av karaktärerna fick dö och det fick inte bli för våldsamt. För att någonting annat än stormtroopers skulle få sätta livet till uppfanns tre karaktärer som tillsammans med den klassiska Beast Man skickas till Jorden för att hitta He-Man: Karg, Blade och Saurod.

MOTU 08

Scenen då de introduceras är en kopia av scenen i The Empire Strikes Back då Darth Vader skickar ut Boba Fett och de andra prisjägarna på uppdrag. Men trots att Karg, Blade, Saurod och Beast Man får tusen gånger så mycket speltid som IG-88, 4-LOM och de tre andra anonyma prisjägarna i The Empire Strikes Back gör Goddard ren leksaksreklam av sin scen när de var för sig ska få en egen närbild samtidigt som Skeletors högra hand Evil-Lyn (Meg Foster, Lords of Salem) introducerar dem vid namn. Det förstör filmens tempo och känns mest som ett cyniskt försök att sälja nya leksaker.

MOTU 10

MOTU 13För ett år sedan fyllde filmen 25 år och släpptes på Blu-ray för första gången. Det är tråkigt att man då inte tog möjligheten att leta upp några bortklippta scener att inkludera på utgåvan. I Sverige kortades sju scener ner för att He-Man – Universums härskare skulle få 11-årsgräns på bio (när den släpptes för uthyrning på VHS var den oklippt och hade 15-årsgräns) och jag föreställer mig att den även kan ha efterredigerats i USA för att få rätt åldersgräns. Den enda scenen jag med säkerhet minns hade kortats ner MOTU 15i Sverige var när Blade hotade Kevin med kniv och slog in den i bordet innan utfrågningen (se bilden ovan). Jag har alltid undrat om ursprunget till bilden med Saurods hand om Julies hals. Denna bild fanns i Paninis klistermärkesalbum (ni vet de där man köpte för några kronor och sedan betalade hur mycket som helst för att fylla med klistermärken). Som barn fantiserade jag om vad som egentligen hände på bilden. Leksaksgubben Saurod kunde spruta gnistor ur munnen och jag tänkte mig att Saurod i den bortklippta scenen sprutade eld som långsamt brände sig igenom läskflaket innan He-Man räddade Julie. När jag nu sett filmen på Blu-ray kunde jag klart och tydligt se läskflaken bakom scenen i gymnastiksalen. Gary Goddard själv nämner en farvälscen i slutet av filmen som kortats ner som han MOTU 14hade velat ha kvar. I serieversionen av filmen finns även en scen där Saurod (ja, Saurod var alltid min favorit) jagar Julie i skolans bibliotek innan hon flyr ut till He-Man. Klicka på bilden till vänster för att se hur det skildrades i serietidningen.

Det är min bestämda övertygelse att man måste hålla barndomens filmer vid liv genom att se dem med viss regelbundenhet för att de ska fortsätta vara bra. När jag ser om filmer som jag endast såg 1-2 gånger som barn tycker jag sällan att de är bra. Däremot kan jag inte motstå charmen i till exempel The Goonies, Willow och Masters of the Universe som jag under perioder kunde titta på dagligen och som jag även såg om någon gång i tonåren.

MOTU 04

Om du någon gång ska se eller se om Masters of the Universe är Atlantics utgåva rätt väg att gå. Faktum är att jag fick en ny respekt för filmen efter att ha sett den på Blu-ray. Den spelar i en helt annan division än Warners gamla DVD. Detaljerna på dräkter och masker är riktigt ögongodis ger även mig som kan rörelser och repliker utantill någonting nytt att titta på. Med några få undantag visar det sig att specialeffekterna håller riktigt bra även i högupplöst format. Man hade önskat att en del av effektbudgeten hade gått åt till att fundera igenom manuset en vända till och att titta kritiskt på hur actionscenerna borde utformas. I en scen har våra hjältar sökt skydd bakom en bil när de blir beskjutna, men om man tittar bakom bilen kan man se hur fienderna står där också och hade kunnat skjuta dem i ryggen. När man upptäcker sånt undrar man om det fanns någon på inspelningsplatsen som brydde sig om filmen. En stund innan dess har He-Man slitit bort gallret från en dörr och Lundgren har så bråttom att göra det att kameran inte hinner dit vilket gör att man hinner knappt uppfatta vad som händer. Resultatet ser man däremot när gallret inte vill luta mot väggen utan ramlar mot Lundgren när han ser till att hans kompani springer genom dörren.

MOTU 11

En sista detalj man kan hålla utkik efter i filmen är den lilla varelsen som håller Skeletors stav när han går upp mot sin tron. Bakom den varelsens mask finns en pojke som vunnit en tävling där priset var att medverka i Masters of the Universe. Han syns dock bara i en närbild. När det klipps till en helbild är varelsen mystiskt försvunnen. Det finns många konstigheter i Masters of the Universe. Men jag tycker om den ändå. Och Saurod är fortfarande en av de häftigaste varelserna jag har sett i en film.

Masters of the Universe var en serie pojkleksaker från Barbie-företaget Mattel som började säljas i leksaksaffärerna tidigt 80-tal. Efter små roller i Bond-filmen Levande måltavla och Rocky IV fick Dolph Lundgren spela sin första huvudroll som He-Man när det skulle göras en spelfilm av leksaksvärlden 1987. När He-Man - Universums härskare, som den hette på svenska biografer, för andra gången släpps på DVD i Sverige innebär det att vi inte behöver jaga en importutgåva för att se filmen i widescreen. Dessutom kan vi välja att köpa den på Blu-ray. Den onde Skeletor har tagit makten över planeten Eternia med hjälp av…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

5 comments

 1. Magnifik recension, Mattias! Filmfenix är mycket stolta över att du skriver för oss.

  Redaktionen genom Rikard.

 2. Som barn köpte jag Gwildor men jag tänkte mer att hans funktion var för att göra resan till jorden möjlig inte ersätta Orko. Det starkaste minnet jag har är att någon tror att nyckeln är en synth.

  Då jag såg filmen kände jag att den var perfekt tolkning av serien till spelfilm.

 3. Håller med om att det var en riktig bra recension! Sen tar jag ett par glädjeskutt av det faktum att den här filmen nu finns på Blu-ray! Den är antagligen den barndomsnostalgiska film som jag allra helst har velat ha en riktigt bra utgåva av. Ska köpas omedelbart.

 4. Bra recension! Lite nördig bonusfakta: Det finns en b-film som heter Cyborg med Jean-Claude Van Damme, den filmen var först planerad som en uppföljare till ”Masters”. Men då ”Masters” inte riktigt blev den stora succén som förväntat skrotades den idén. Istället kom det en fristående framtidsfilm med Van Damme bekämpades pirater och möjligen kannibaler med tanke på deras kroppshyddor i en tid med brist på mat.

 5. En rätt så underskattad film. Lätt en av Dolphs bättre.

  Tråkigt att inte kommentarspåret av regissören finns med. Det är intressant att lyssna på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.