Master of Orion – Conquer the Stars

master2

Alan Emrich myntade begreppet 4X året 1993 när han recenserade spelet Master of Orion. I genren ska spelaren kontrollera ett emperie och ”eXplore, eXpand, eXploit, and eXterminate” (utforska, expandera, exploatera och förgöra). Sedan dess har har termen använts för såväl datorspel som brädspel.


Det som är standard för 4X
är att spelet är komplext med många variabler. Det går ofta att vinna spelet på flera olika sätt som inte innefattar militär väg till herravälde. Master of Orion har gjorts i flera versioner genom åren och den här upplagan ska snarare ses som en remake av det klassiska första spelet. Det är den Argentiska studion NGD som gjort spelet och deras VD har uttalat att tanken med Master of Orion är att unga spelare ska få den klassiska spelupplevelsen de annars missat. Den moderna version är mycket mer tillgänglig och är en bra introduktion för den som inte provat på 4X innan. Det är alltså inte det svåraste 4x-spelet i kategorin.

masteroforion4

Master of Orion är Civilization i rymden enkelt uttryckt. Du väljer en av tio raser som varje representerar intelligent liv i någon form. Alla har styrkor och svagheter som påverkar spelet till stor del. Du börjar i ett eget solsystem och expanderar sedan till andra för att kolonisera planeter. På resans gång stöter du på andra raser och pirater som kan göra livet surt för dig. Spelet är turbaserat och du har all tid i världen att planera dina drag.

masteroforion5

Gränssnittet och respektive vy i spelet är lättillgängligt och det är lätt att hitta rätt direkt. Det är rent och snyggt, men framförallt enkelt. Där många andra spel försöker inkludera allt och lite till har Master of Orion en mer medvetet tillbakadragen hållning. Det är spelet ska vara tillgängligt för vem som helst. Grafiken har fått ett rejält lyft och med grafikinställningarna på max är spelet riktigt snyggt.

master3

Det som är mindre bra är att för den erfarne spelaren är det alltför lätt. I ivern att göra spelet lätt nog för vem som helst att spela blir spelet också enkelt att utnyttja till sin fördel. Så var det även i originalet. Ett annat dilemma, som många rymdstrategispel har, är att det saknas en fysisk karta. Begränsningarna görs med hjälp av maskhål som man måste använda för att resa mellan solsystem. Visst de är bra som strategiska flaskhalsar, men samtidigt tar det lång tid att resa från ena änden av sitt imperium till det andra.

Du kan räkna med att ägna åtskilliga timmar med Master of Orion. Det är ett spel som ska spelas lugnt och metodiskt. Trots sina mindre brister är spelet väldigt engagerande och kul. Känner du ett behov att vara intergalaktisk erövrare är detta spelet för dig.

Alan Emrich myntade begreppet 4X året 1993 när han recenserade spelet Master of Orion. I genren ska spelaren kontrollera ett emperie och "eXplore, eXpand, eXploit, and eXterminate" (utforska, expandera, exploatera och förgöra). Sedan dess har har termen använts för såväl datorspel som brädspel. Det som är standard för 4X är att spelet är komplext med många variabler. Det går ofta att vinna spelet på flera olika sätt som inte innefattar militär väg till herravälde. Master of Orion har gjorts i flera versioner genom åren och den här upplagan ska snarare ses som en remake av det klassiska första spelet. Det…

Review Overview

Betyg

80

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.