Margin Call

Margin Call handlar om dygnet innan den senaste finanskrisen. De svettiga timmarna i väntan på den annalkande börskraschen utspelas mitt i katastrofens epicentrum, världsekonomins aorta Wall Street.

Den unge analytikern Peter (Zachary Quinto från Star Trek) upptäcker vad som är på gång i en bransch där information är verklig makt. Det blir startskottet på ett fascinerande förlopp av skadereducering och power play inom företaget som tar Peter hela vägen upp för den hierarkiska skyskrapsstegen.

Ty så fungerar den finansiella världen, det tycks alltid finnas en våning till att klösa sig förbi, fylld av rappkäftade, cyniska övermän med obligatoriska panoramafönster. Så fort man tror sig ha nått toppen får den stenhårda chefen framför det jättelika mahognybordet ett telefonsamtal som han (för det är alltid en han) under stigande allvarsamhet mottager. Då vet man att det finns en ännu högre beslutsfattare och ytterligare en våning att kika in i.

Där Oliver Stone gick fullständigt vilse i sin vilja att sammanfatta komplexa finansiella strukturer i Wall Street 2 häromåret, lyckas debutanten J. C. Chandor bringa klarhet och tydlighet. Margin Call är ett tätt spelat och intimt regisserat drama som berättar utan övertydligheter eller pekpinnar. Genom att betrakta det lilla skeendet, förstår vi den stora helheten. Handlaget är nätt, gediget och sällan överarbetat, vilket passar ensemblen utmärkt.

På toppen av den kapitalförvaltande maktpyramiden finner vi här Jeremy Irons som slugt och hänsynslöst styrelseproffs. När han spänner sina granitsvarta korpgluggar i ett offer och liksom väser fram sitt egensnickrade evangelium över kapitalismens skoningslösa föträfflighet, sitter man som förstummad. Det är lysande. Margin Call innehåller överlag en imponerande radda fina skådespelarprestationer. Kevin Spacey gör en bittert stagnerad aktiemäklare med lågmäld bravur och både Paul Bettany och Stanley Tucci är suveräna. Till och med Demi Moore dyker upp i den mansdominerade världen och gör en fin insats. Se där, en mening man knappast trodde sig skriva.

Det New York som här framträder är långt ifrån elegant och glammigt, snarare skitigt, hänsynslöst och rått. Margin Call är en lite pärla och en obehaglig inblick i finansdistriktens USA, där varje beslut påverkar miljarder och djungels lag är som hårdast. Se den.

About Carl Markusson

One comment

  1. Rikard Eriksson

    Då vi har dubbla biorecensioner diskuterar vi bäst filmen på forumet:

    http://filmfenix.se/forum/viewtopic.php?f=2&t=315

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.