Mannen från Le Havre

Mannen från Le Havre är ett inlägg i debatten om den hårdnande flyktingpolitik som växer fram i Europa. Aki Kaurismäki visar oss människor som bryr sig och som gärna hjälper främlingar mot orättvisor och elaka statsapparater.

Marcel Marx (André Wilms) bor i Le Havre i norra Frankrike. Hans liv är rätt trevligt. Han trivs som skoputsare och han har en fru, Arletty (spelad av Akis favorit Kati Outinen), vilken han älskar mer än något annat. Hans trygga värld rubbas när Arletty insjuknar i en allvarlig sjukdom. Samtidigt får Marcel kontakt med Idrissa, en ung flykting från Afrika som egentligen skulle till London. Filmen handlar mest om relationerna och människorna som hjälper Marcel och Idrissa när de jagas av myndigheterna som vill gripa den olagliga flyktingen.

Aki Kaurismäki är en av mina husgudar och jag har sett så gott som alla hans filmer, flera av dem har jag sett många gånger. Jag älskar verkligen hans fantasi när han skapar kala miljöer och fyller dem med ett persongalleri av underbara människor vilka med återhållsam dialog och mörk humor alltid underhållit mig. Jag såg på omslaget till denna film att den unisont hyllats i svensk press med toppbetyg rakt igenom. Det fanns inga orsaker till att mina höga förväntningar inte skulle uppfyllas. Ack så jag bedrog mig. Jag gick på en riktig mina och besvikelsen är stor. Jag gillade inte Mannen från Le Havre alls. Jag tror dock att det till stor del är mitt eget fel och att det beror till stor del på de förväntningar jag hade utifrån mina tidigare erfarenheter av Kaurismäkis egna lilla underbara universum. Det som är mest likt Kaurismäkis tidigare filmer är miljöerna som känns igen på sin avskalade retrostil – underbart fulvackra. Vad som däremot inte alls finns i denna film är humor! Den är helt frånvarande och karaktärerna är alltför normala för en Kaurismäki-film. Nu blir detta en rätt linjärt berättad film om ett deppigt ämne utan avlastande humor och karaktärer.

Men visst har filmen kvalitéer, den visar hur viktigt det är med mod, kärlek och vänskap i dagens allt hårdare värld och den väcker frågor kring flyktingpolitiken i Europa. Är du förberedd på att se ett drama om en viktig aktuell fråga kommer du säkerligen uppskatta filmen och tycka den är värd att se.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.