Mad Max: Fury Road

mad-max-fury-road-03Efter ett uppehåll på 30 år är Mad Max tillbaka. Redan 1997 var man på gång att göra filmen, sedan har filmen varit när att spelas in flera gånger innan man äntligen började i juli 2012. Så nu när filmen kommer ut på blu-ray är den allt vi har hoppats på?

Fury Road är inte en direkt uppföljare till de tidigare filmerna men det är inte en nyinspelning heller. Idag skulle vi använda den populära termen reboot även om George Miller föredrar ordet revisiting, lite som alla Bondfilmer lever i samma universum men inte är direkta uppföljare till varandra. Det skapar ett bra sätt att berätta fler historier om Max Rockatansky utan att för den saken skulle vara tvungen att skapa en rak berättarlinje genom filmerna. George Miller har haft en karriär som varit synnerligen ojämn efter Mad Max bortom Thunderdome med filmer som Häxorna i Eastwick, Babe – En gris kommer till stan och Happy Feet. Men här är han tillbaka på gammal familjär mark och det märks.mad-max-fury-road-02

Det är plattan i mattan från första rutan och filmen håller sedan ett vansinnigt högt tempo. Precis som Max ikoniska bil, Pursuit Special så är Fury Road en bensintörstande best som river upp damm när den drar fram genom ödemarken. Samtidigt finns det en historia att berätta här, en historia om hämnd, hopp och försoning. Det är filmens kanske största styrka, att under ytan finns det en historia som är intressant och säger lika mycket om får mänskliga beteende som vår natur. Det finns en underliggande ton av feminism och det går inte att missa budskapet om miljöförstöring. Men det går lika väl att ignorera dessa saker och bara fokusera på den adrenalinstinna actionfilmen om man så önskar.

Tom Hardy är ingen Mel Gibson, långt ifrån. Hardy är en duktig skådespelare men han saknar Gibsons karisma och härjade anlete. Max blir aldrig särskilt Mad i Hardys version. Tur att han har Charlize Theron bredvid sig som Imperator Furiosa den hårdaste filmbruden sedan Ripley skällde ut marinsoldater i Aliens. Hon är den som lyser klarast i filmen, en person som tror på förändring och hoppet att det finns en plats på jorden där det går att skapa ett drägligt liv. Men hon är också en krigare, en person som inte tvekar att använda våld för att skydda dem runt sig. Tillsammans med Max bildar de ett par som kan ta sig an de faror som världen har att erbjuda. I detta fall en hel hord med galna bilburna män på jakt efter dem.

En annan styrka med filmen är det visuella. Det är storslagna landskap, byggnader, kreativa fordon och strider bilar emellan som får de mest härdade actiontittare att tappa både hakan och andan. Gammal är äldst brukar det heta och så även här. George Miller spöar skiten ur de 20 senaste årens actionregissörer och visar hur man verkligen kan göra en film som kombinerar otroliga scener med ett smart innehåll.FURY ROAD

Finns det hopp i Mad Max: Fury Road? Max verkar inte tro så, han är en överlevare som plågas av minnen på sina döda barn. För honom handlar det om att ta sig från en dag till en annan för världen är dömd ändå. Furiosa är den som står för hoppet, någon som vågar tro på framtiden och vad den har att erbjuda. Att även om läget ser kört ut så kan en person göra något. Mad Max: Fury Road är verkligen en film som överbelastar mina sinne, efteråt så har jag sett en fruktansvärt bra actionfilm men också något med en betydligt djupare budskap som fick mig att fundera. Årets film? Kan mycket väl vara det.

Efter ett uppehåll på 30 år är Mad Max tillbaka. Redan 1997 var man på gång att göra filmen, sedan har filmen varit när att spelas in flera gånger innan man äntligen började i juli 2012. Så nu när filmen kommer ut på blu-ray är den allt vi har hoppats på? Fury Road är inte en direkt uppföljare till de tidigare filmerna men det är inte en nyinspelning heller. Idag skulle vi använda den populära termen reboot även om George Miller föredrar ordet revisiting, lite som alla Bondfilmer lever i samma universum men inte är direkta uppföljare till varandra. Det…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.