Lucid Sound LS 30

ls30_2

Headset har för mig genom åren varit en viktig del av mitt spelande. Det kan liknas vid kvinnors jakt på den perfekta handväskan. Jag har alltid varit rätt krävande när jag valt headset. Hörlurarna ska helst vara sådana att de täcker runt örat (over ear) och inte på  örat (on ear). Mikrofonen ska vara robust och med bra justeringsmöjligheter. Jag vet inte hur många headset jag har med trasig mikrofon.

Det trådlösa gaming headsetet LS 30 från Lucid Sound är verkligen en kameleont i flera bemärkelser. På lådan listas mobila enheter, PS4 och PS3 samt XBOX One och XBOX360 som kompatibla med LS 30, men det fungerar även med Windows 8 och 10 med den medföljande USB-dongeln. På sidan av dongeln finns en optisk ingång för inkoppling mot konsoll. Givetvis går det att med adapter från 3,5 mm koppla in mot andra stereo ingångar om man vill det.

ls30_4

Headsetet har en separat mikrofon som kopplas in i 3,5 milimetersjacket i hörluren. Det medför att du kan använda en annan mikrofon om du vill. I förpackningen finns alla sladdar du kommer behöva för att ansluta dig till diverse system. En smart funktion som finns i den medföljande mikrofonen är att när du sätter mikrofonen i mute tänds en blå diod vilket är oerhört praktiskt.

Det leder in till alla inbyggda funktioner i headsetet. På den yttre plastringen kan volymen justeras för hörlurarna respektive mikrofonen genom att rotera med- eller moturs. Trycker du på ytterytan av hörluren på vardera sidan mutas hörlur eller mikrofon. Tyvärr har Lucid Sounds gått bort sig handhavandemässigt här och helt mot intuitionen så är det högra hörluren som styr volym och mute av mikrofonen som är inkopplad på vänstra hörluren. På vänstra hörluren finns power-knappen och på högra en knapp för equalizer.

ls30_1

Batteritiden är cirka femton timmar och den tiden stämmer rätt bra om man kört intensivt över en helg utan att ladda, som görs genom USB. Headsetet fungerar i passivt (avstängt) läge som hörlur om man vill, men det upplevs att LS 30 presterar bättre i aktivt läge.

Inkopplingsmässigt är det hur enkelt som helst att få igång hörlurarna, men var noggrann att sätta i mikrofonen i rätt 3,5 millimeters-uttag för den vägrar att synka om den sitter fel. Om inte synkningen sker automatiskt finns en synkknapp i ett hål på dongelns sida som kan tryckas in med änden av ett gem eller liknande. Det enda som jag känner saknas i boxen som annars är väldigt komplett.

ls30_5

LS 30 är väldigt välbyggd och är en hörlur med rund design vilket gör att det kan smita in och ut ljud beroende på hur stora öron du har. Jag skulle dock klassa den som en over ear-lur för de allra flesta. Stålramarna och lädret ger inte bara en bra designmässig känsla utan upplevs rent byggmässigt väldigt robusta. Det går att vrida hörlurarna nästan 90 grader vilket är praktiskt när man vill lägga dem ifrån sig på bordet.

Ljudet är rent med lite mer bas i sin grundinställning. När jag testat på PC, iPhone6, stereoanläggning och PS4 märks det att varje ljudprocessor påverkar till viss grad upplevelsen i lurarna. Som test spelade jag jazz, metal och funk på respektive enheter och LS 30 klarar det mesta på en nivå i mellanprissegmentet för hifi-lurar. Ska man lyssna på musik dedikerat rekommenderar jag däremot att skaffa hifi-lurar endast för detta. Equalizer-knappen ger tre olika lägen – normal, treble boost och bass boost. Bas-läget ger mer oomf i explosioner och liknande i spel, men det tog inte över ljudbilden. Samma för treble-läget som hjälper till att accentuera fotsteg i Counterstrike GO, men inte behagligt att lyssna på under längre tid. Normalläget var det som jag använde mest.

ls30_6

Mikrofonen är riktigt bra, men det finns även en inbyggd mikrofon i hörluren när du använder den kopplad mot telefonen. Väldigt praktiskt när det ringer. Mikrofonen som kopplas in har mycket bra ljudkvalitet. Justeringsmässigt känns den också robust och stannar där du vridit in den.

Komfortmässigt är LS 30 över förväntan. Jag var lite orolig att de skulle spänna åt då jag har lite större hattstorlek, men ett sju timmars spelmaraton bevisade motsatsen. Innan har jag inte riktigt sett poängen med att ha trådlöst headset när man sitter vid datorn, men det är praktiskt när man måste springa iväg och öppna dörren och fortsatt ha koll på vad som sker i snacket. Räckvidden är cirka 10 meter, men beror såklart på väggar och annat. Även om komfort och ljudkvalitet är viktigare för mig än design kan jag inte låta bli att tycka att LS 30 är snygga. Lucid Sound har lyckats verkligt bra med LS 30. Det enda som egentligen saknas är Bluetooth-stöd och det finns några småsaker att förbättra. Jakten på det perfekta headsetet fortsätter.

 

 

Headset har för mig genom åren varit en viktig del av mitt spelande. Det kan liknas vid kvinnors jakt på den perfekta handväskan. Jag har alltid varit rätt krävande när jag valt headset. Hörlurarna ska helst vara sådana att de täcker runt örat (over ear) och inte på  örat (on ear). Mikrofonen ska vara robust och med bra justeringsmöjligheter. Jag vet inte hur många headset jag har med trasig mikrofon. Det trådlösa gaming headsetet LS 30 från Lucid Sound är verkligen en kameleont i flera bemärkelser. På lådan listas mobila enheter, PS4 och PS3 samt XBOX One och XBOX360 som…

Review Overview

Betyg

80

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.