Loving Vincent

För några dagar sedan skrev jag om Final Portrait som handlade om konstnären Alberto Giacometti, denna veckan  ska ni få läsa om en ny konstnär, nämligen Vincent van Gogh i den Oscars-nominerade Loving Vincent.

Min första kontakt med Vincent var när jag som barn själv drömde om att bli konstnär. Min mor närde mitt konstnärsintresse genom att ta mig till olika konstmuseum och någonstans på vägen fick jag höra hans namn för första gången. Berättelsen som mamma berättade för mig var den om när han skar av sig örat för att ge till en prostituerad, något mina då väldigt unga öron blev lite illa till mods av. Just denna berättelsen följde mig genom livet. Det spelade ingen roll om jag satt i bildsalen på högstadiet eller på konstlinjen på folkhögskolan. Han var den som skar av sig örat. Efter att ha sett Loving Vincent inser jag egentligen hur denna, något morbida detalj, av hans liv egentligen är av de mest ickebetydande detaljerna som finns att berätta om honom.

Loving Vincent utspelar sig ett år efter hans död och den motsträvlige Armand Roulin får i uppdrag av sin far att leverera Vincents sista brev som aldrig nått fram till en efterlevande. Roulin ger sig ut i trakterna där Vincent levde ut sina sista dagar för att ta reda på vem som är värd att ta emot detta sista dokument konstnären lämnade efter sig. Allteftersom han hör historier om honom så dras han, och vi, in i vad som mer liknar ett detektivarbete med intervjuer av vittnen där alla har sina egna versioner om vad som hände. Begick Vincent verkligen självmord eller blev han mördad?

Det som gör att den här filmen sticker ut från mängden är ju givetvis dess utseende. Men det är också vad som höjer eller sänker den. Emellanåt är det lite jobbigt för ögonen att justera sig men jag skulle vilja påstå att majoritetsmässigt av tiden så var detta inget annat än en visuell fröjd. Något annat som konstant varierar i uppskattningsgrad är skådespelartalangerna. Somliga verkar nöja sig med att göra dagens kneg för att sen dra hem till fredagsmyset medan andra, dessvärre den lägre procenten, bidrar till att helhjärtat vara en del av den filmmagin som gör Loving Vincent så speciell.

Det är mestadels en konversationsdriven film vilket oftast tenderar att tråka ut mig. Här har dock konversationerna ett väldigt bra flyt och Roulins detektivnystan ger oss foglig röd tråd att följa. Även om en deckare av klassiskt typsnitt var långt ifrån vad jag förväntade mig så är Loving Vincent väldigt lyckad med det den gör. Men en bit från skuggan av det gåtfulla dödsfallet kommer det ett varmt sken av en kärleksfull hyllning till en av tidernas största konstnärer. Vincent är så mycket mer för mig nu än den som skar av sig örat och jag, med glöd i mitt hjärta, är evigt tacksam för det ljus som kastats över honom.

För några dagar sedan skrev jag om Final Portrait som handlade om konstnären Alberto Giacometti, denna veckan  ska ni få läsa om en ny konstnär, nämligen Vincent van Gogh i den Oscars-nominerade Loving Vincent. Min första kontakt med Vincent var när jag som barn själv drömde om att bli konstnär. Min mor närde mitt konstnärsintresse genom att ta mig till olika konstmuseum och någonstans på vägen fick jag höra hans namn för första gången. Berättelsen som mamma berättade för mig var den om när han skar av sig örat för att ge till en prostituerad, något mina då väldigt unga…

Review Overview

Betyg

80

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.