Lockout

Det fanns en tid, för länge, länge sedan, när Luc Besson gjorde bra filmer och även bra science fiction. Med Lockout gör han ett försök i genren igen, ett katastrofalt försök. Detta är en film som helt saknar kvalitéer och du kan sluta läsa nu för annars slösar du bara bort din tid… som jag gjort.

I en nära framtid har USA byggt en jättesatellit som fungerar som ett fängelse för Jordens farligaste brottslingar. Under ett besök av presidentens dotter bryter ett fånguppror ut och hon tas som gisslan. En CIA-agent utan något att förlora skickas dit för att rädda henne.

Denna film är katastrofalt dålig! Det finns ingenting i filmen som är värt att lyfta fram som ens halvbra. Det finns en klassisk sats som går ut på att om ett oändligt antal apor skriver på ett oändligt antal skrivmaskiner så kommer de så småningom att skriva Shakespears alla verk. Ett verkligt försök ska ha gjorts av forskare vid Paignton Zoo och Plymouths universitet där de lämnade ett tangentbord i en bur med sex apor under en månad. Det ska endast ha resulterat i fem sidor fyllda med bokstaven ”S”. Aporna ska dessutom ha urinerat och bajsat på tangentbordet. Av någon anledning tyckte Luc Besson tillsammans med Stephen Saint Leger och James Mather att det vore en bra idé att göra sin egna variant av detta experiment så de låste in sig på ett sunkigt hotell, söp bort allt förstånd och kritiskt tänkande tills de hade en intelligens i nivå med apor och i detta tillstånd författade de manuset till filmen Lockout. Om det kissades och bajsades på tangentbordet vet jag inte, men det som knappades in är då rena skiten så jag tar det för högst troligt.

Jag vet inte var jag ska börja… dialogen verkar vara skriven av ett gäng rohypnolstinna tonåringar, det är väl endast sexuella referenser som av någon outgrundlig anledning lyser med sin frånvaro, men annars är varje fras en hård aggressiv smörja. Logiska luckor och underliga val av karaktärerna i filmen är fler än svordomar i en Tarantino-film. Hur troligt är det att man bygger en jättesatellit som kan fungera som fängelse åt en halv miljon fångar, men att den styrs manuellt och utan denna aktiva övervakning så kommer den att störta mot Jorden? Guy Pearces CIA-agent är så cool att han röker när han är på satelliten. Skådespelare som Guy Pearce och Peter Stormare måste ha gjort något pinsamt som Luc Besson använt som utpressning, för de gör patetiskt fåniga insatser som tuffare än tuffa agenter.

Vart skriver jag för att kräva tillbaka de två timmar av mitt liv jag denna film stal från mig? Läste du ända hit får du skylla dig själv, jag varnade dig och tänker inte ersätta dig för förlorade minuter av ditt liv.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.