Livet efter dig

Jojo Moyes hyllade roman, Livet fter dig, har nu adapterats till ett amerikanskt-brittiskt filmdrama med samma titel. I huvudrollerna ser du Emilia Clarke, känd från Game of Thrones, tillsammans med Sam Claflin. Skådespelarna levererar en kärlekshistoria som överbryggar stora hinder, men överbryggar filmen klassiska dramafällor? 

mfy1

Emilia Clarke spelar Louisa ”Lou” Clark som bor i en liten stad på den engelska landsbygden. Efter att ha förlorat sitt jobb på ett cafe, ser familjens ekonomi skör ut. Situationen ser dock genast bättre ut när ett arbetstillfälle som personlig assistent dyker upp. Lou skall ta hand om en ung framgångsrik affärsman som har blivit förlamad efter en motorcykelolycka. Affärsmannen Will Traynor (Sam Claflin) har tappat allt hopp om livet och är till en början kall mot sin nya assistent. Snart upptäcker de tillsammans att livet trots allt har en hel del att erbjuda även om du är förlamad.

I filmens marknadsföring är det enbart Claflin och Clarke som har synts men filmen innehåller även flera andra kända skådespelare i mindre men viktiga roller. Du får se Brendan Coyle, Charles Dance, Matthew Lewis, Janet McTeer och Stephen Peacocke med flera. Charles Dance och Janet McTeer är oklanderliga i rollerna som Will Traynors rika föräldrar. Kemin mellan filmens två huvudrollsinnehavare är dock en av filmens viktigaste ingredienser och du kommer verkligen vilja att den okonventionella kärleken skall fungera. Det är uppfriskande att se en film som vågar hantera kontroversiella ämnen men som samtidigt visar respekt för båda parter i en debatt. Du kommer att behöva vara en oerhört kall person för att lyckas hålla dig oberörd genom hela filmen.

ME BEFORE YOU

Berättelsen kan låta som en klassisk drama-snyftare men det är en sanning med modifikation eftersom filmen undviker en hel del klassiska fällor. Det är som att filmen följer alla kärleksfilmers logiska banor men väljer aktivt att byta ut delar av dem. Resultatet blir en aning svajigt, samtidigt som du vet ungefär vad som kommer att hända, kantas filmen ändå av enstaka överraskningar. Filmens manus är skrivet av bokens författare själv och filmen är regisserad av den kända brittiska teaterregissören Thea Sharrock. Livet efter dig känns som en brittisk produktion insvept av ett klassiskt amerikanskt foto. En känsla som förmodligen infinner sig eftersom filmen är inspelad i England, innehåller brittiska skådespelare men är producerad av amerikanska filmbolag. Filmens soundtrack är en aning för sentimentalt, jag är allergisk mot när filmskaparna tror det är nödvändigt med stråkar för att vi tittare skall vet hur vi skall känna. Soundtracket i sig låter som en modern utgåva av klassiska Absolute Love med enstaka höjdpunkter från artister som Jack Garratt och Imagine Dragons.

mby3

Livet efter dig är ett godkänt filmdrama som kommer att lämna få oberörda. Claflins och Clarkes fina personkemi och deras karaktärers öden kommer att genera många snyftande biobesökare i sommar. Även om resultatet är aning svajigt finns det något att hämta för de flesta. Är du ett fan av Jojo Moyes bok eller romantiska filmer har du troligtvis redan bestämt dig. För oss andra är detta en film som fungerar precis lika bra framför tv:n i höst.

Fotnot: Filmen har premiär fredagen den 17:e juni.

Jojo Moyes hyllade roman, Livet fter dig, har nu adapterats till ett amerikanskt-brittiskt filmdrama med samma titel. I huvudrollerna ser du Emilia Clarke, känd från Game of Thrones, tillsammans med Sam Claflin. Skådespelarna levererar en kärlekshistoria som överbryggar stora hinder, men överbryggar filmen klassiska dramafällor?  Emilia Clarke spelar Louisa "Lou" Clark som bor i en liten stad på den engelska landsbygden. Efter att ha förlorat sitt jobb på ett cafe, ser familjens ekonomi skör ut. Situationen ser dock genast bättre ut när ett arbetstillfälle som personlig assistent dyker upp. Lou skall ta hand om en ung framgångsrik affärsman som har blivit förlamad efter en…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.