Little Women (Unga Kvinnor)

Redan när jag såg första trailern till Little Women fick jag en känsla av att Greta Gerwig återigen hade lyckats fånga magin från Lady Bird. Utöver att Saoirse Ronan återvänder får hon även sällskap av Emma Watson, Laura Dern, Timothée Chalamet och Meryl Streep med flera. Det stjärnspäckade filmteamet kommer snabbt få er att glömma att det är en film ni ser på och ni transporteras in i 1800-talet och författaren Louisa May Alcotts klassiska verk som återigen har filmatiserats.

Little Women utspelas i dåtid och nutid genom Jo March, spelad av Saoirse Ronan. Den unga och framgångsorienterade kvinnan som vill nå framgång genom sitt skrivande på egen hand. Sin målmedvetenhet delar hon med sina tre systrar även om deras drömmar ser helt annorlunda ut. Ta systern Meg (Emma Watson) som mest av allt vill bilda en familj, eller Amy (Florence Pugh) som till varje pris vill klättra på societetsstegen till varje pris. De fyra systrarna hålls samman av sin kärlek till varandra och sin mor. Även om de stundtals framställs som isolerade i sina drömmar är de aldrig ensamma genom berättelsen. Jo uppvaktas av den rika grannpojken Laurie (Timothee Chalamet) men vill inte släppa in ovillkorlig kärlek i sitt liv eftersom det kan vara en distraktion från hennes ambitioner.

Filmen har redan anklagats i recensioner på andra sidan Atlanten för att vara för uppenbart feministisk och till och med en aning skev i sin ”agenda”. Jag vill hävda motsatsen, att filmen på ett trovärdigt sätt visar starka kvinnor i en miljö som i stor utsträckning inte tillät det. Karaktärerna belönas för att leva liven de tror på även om vägen dit inte är den enklaste.

Greta Gerwig väver ihop filmen med finess trots den rappa dialogen och tidshoppen mellan minnen och nutid. Det känns dock en aning simpelt och banalt att Jo March motgångar i nutid färgsätts mer grått och mörkt men att de ljuva familjeminnena är fyllda av färg. Visst, det är ett effektivt sätt att skilja berättelserna åt men det känns en aning trubbigt. Finessen sitter i det rappa tempot och den fantastiska skådespelarensemblen som tillsynes tror på Gerwigs vision fullt ut. En vision som lyfts av det fantastiska arbetet brittiska Jacqueline Durran har gjort med filmens kläder och kostymer. En Oscarsstatyett för Durran känns inte allt för långt borta. En kategori av sex som Little Women är nominerad i på den annalkande Oscarsgalan.

Berättelsen om Jo March och hennes systrar är tidlös och ständigt aktuellt. Något som bevisas genom att nästan samtliga filmatiseringar av berättelsen har fått fina recensioner. Nästan varje generation har sin version av Little Women att hålla kär. För mig har det varit versionen från nittiotalet med Susan Sarandon och Winona Ryder. Men frågan är om inte Gerwigs version nu har petat den från tronen…

Little Women (Unga Kvinnor) har biopremiär 24/1-2020.

Filmen är nominerad i följande kategorier på Oscarsgalan:
– Bästa kvinnliga huvudroll – Saoirse Ronan
– Bästa kvinnliga biroll – Florence Pugh
– Bästa kostymdesign – Jacqueline Durran
– Bästa musik – Alexandre Desplat
– Bästa film – Amy Pascal
– Bästa manus efter förlaga – Greta Gerwig

Redan när jag såg första trailern till Little Women fick jag en känsla av att Greta Gerwig återigen hade lyckats fånga magin från Lady Bird. Utöver att Saoirse Ronan återvänder får hon även sällskap av Emma Watson, Laura Dern, Timothée Chalamet och Meryl Streep med flera. Det stjärnspäckade filmteamet kommer snabbt få er att glömma att det är en film ni ser på och ni transporteras in i 1800-talet och författaren Louisa May Alcotts klassiska verk som återigen har filmatiserats. Little Women utspelas i dåtid och nutid genom Jo March, spelad av Saoirse Ronan. Den unga och framgångsorienterade kvinnan som…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.