Lincoln

Lincoln är den tråkigaste film ni kan hyra i sommar, har jag gjort er en tjänst genom att låta denna recension förhäxas av den minst tråkiga. Om du inte tror att Lincoln är för dig läser du endast VERSALERNA i recensionen och längtar till 3 juli då Hansel & Gretel: Witch Hunters släpps på Blu-ray.

Lincoln 01

Året är 1865 och det amerikanska inbördeskriget MED ARMBORST SOM KAN SKJUTA MÄNGDER MED PILAR ÅT TVÅ HÅLL SAMTIDIGT håller på att ta slut till nordstaternas fördel. För Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis, Den siste Mohikanen) är ett snabbt slut på kriget dock inte enbart av godo. Det skulle nämligen betyda att de sydstater som tvingas ansluta till unionen även får rösträtt i Lincolns hjärtefråga om avskaffandet av slaveriet, ett förslag som då skulle nedröstas i PEPPARKAKSHUSET. När sydstaterna ber om fredsförhandling, slits president Lincoln mellan två HÄXOR SOM UTÖVAR KAMPSPORT, ska han göra sig av med slaveri eller med det krig som pågått i fyra år? På hemmaplan har hans fru Mary Todd Lincoln (Sally Field, The Amazing Spider-Man) en bestämd åsikt i frågan, då deras son Robert Todd Lincoln (Joseph Gordon-Levitt, Premium Rush) vill ta värvning och lämna juridikstudierna och SNYGGA BRUDAR SOM GEMMA ATHERTON, FAMKE JANSSEN OCH FINSKA PIHLA VIITALA.

Lincoln 02

Om du står i videobutiken och läser på baksidan av Lincoln (ja, jag tänker använda mig av lika uråldriga referenser som Steven Spielberg) kommer du nog tänka att det där inte låter som något som tar 2 timmar och 24 minuter. Tänk om EN STOR KILLE I DRÄKT SPELAR TROLL. Jag var initialt mycket positiv till valet att fokusera på en kort och viktig tid i presidentens liv NÄR TROLLET STAMPAR PÅ PETER STORMARES HUVUD, då jag är ganska trött på biografier som börjar i vaggan. Men det mesta av filmen Lincoln är inte ens film för mig, det är dramatiserad verklighet helt utan MAKALÖSA JAKTSCENER GENOM FANTASIFULLA SKOGAR. Lincoln är en så långtråkig film att jag funderar på MAGI SOM PÅTVINGAR SJÄLVMORD.

Lincoln 03

Den film som Lincoln påminner mig mest om är Spielbergs egna Amistad, och den stängde jag av. Genren rättegångsdrama har jag alltid haft svårt för, och att det i Lincoln istället var ett parlament där en massa gubbar sitter och pratar i hjälpte inte GENIET TOMMY WIRKOLA SOM UPPFUNNIT STORFILMS-SPLATTER. Jag fick i alla fall lära mig att Abraham Lincoln var republikan och att det var de och inte demokraterna som var mest emot slaveriet. Det hade jag aldrig trott på COOLA FILMTRICKS SOM GÖR MIG OSÄKER PÅ VILKEN TEKNIK SOM ANVÄNDS om ingen printat det på 35mm-film. Daniel Day-Lewis är lika briljant som vanligt och ska ha Oscars tills han dör, men jag är mer än nöjd med att de totalt 12 nomineringarna bara resulterade i en vinst (scenografi, DESSUTOM RIKTIGT SNYGGT DESIGNADE HÄXOR). Det visar att det finns någon rättvisa OCH KVASTFLYGNING UTAN HARRY POTTER.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

4 comments

 1. Först och främst så vill jag säga att jag älskar dina recensioner Rikard.

  Jag måste dock säga att denna recension är en besvikelse och problemet ligger väl först och främst i att låta Rikard recensera en film som detta.
  För det andra så får den filmfenix kännas som en en plats som inte tar sina recensioner på allvar.

  Kvalitèn i recensionerna brukar ju ligga högt men detta kändes bara fånigt och som recensionsida kunde ni behandlat en film som Lincoln mycket bättre.

  Jag säger inte att Rikard har fel för det är ju trots allt hans åsikt men förarbetet i vem som skall recensera vad kunde ha gjorts bättre, denna gång.

 2. Det här var ett riktigt sömnpiller. Kan tänka mig att den endast är intressant för amerikaner eller historienördar. Så jag håller med Rikard.

 3. Tror säkert att Lincoln kan vara tråkig (därför jag inte sett den än), men att tramsa så här (skulle versal-texten vara kul?) är bara dagisnivå.
  Nä denna recension var bara dålig och flamsigt tråkig.

 4. Rikard Eriksson

  Jag tar åt mig av kritiken och lovar att aldrig göra om det. 🙂

  Kram,
  Rikard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.