Lexip Pu94

En datormus är en datormus. För det mesta ser den ut på nästan exakt samma sätt och har samma setup. Ibland så får du några extra knappar på sidorna men de bästa mössen är oftast enkla saker som ligger bra i handen och är bekväma att spela med. Men ibland så kommer någon som lovar att vända upp och ner på hela industrin. Lexip Pu94 är en sådan mus.

Lexip Pu94 började som ett projekt på Kickstarter där man drog in nästan en halv miljon dollar. Sedan dessa har man blivit omskrivna i flera olika stora media och fått gott om beröm för sin innovativa mus. Nu hoppas man att genom att lansera denna i butik kunna ta nästa steg och locka ännu fler gamers att köpa sin innovation men för 1500 kr krävs det en del för att sälja in sig.

Så vad är speciellt med denna mus då? Det som tillverkaren Lexip har gjort är att man har satt två stycken joysticks i musen. Den ena sitter på sidan och den andra är inbyggd i musen. När du lutar din hand så lutar musen med. Det tar ett tag att vänja sig vid och känns inte alls särskilt bekvämt när jag började spela. Tanken är att du skall kunna använda dessa två joysticks för att få ett övertag i de spel som du spelar. Sedan har musen även sex stycken keramiska fötter som gör att den glider bättre. Dessa med lasersensorn utlovar Lexip gör att du skall kunna spela med otrolig precision. För att testa allt detta på bästa lämpliga sätt fick vi även låna Lexip rigida musmatta med låg friktionsyta

Det första som slår mig är hur snabbt musen rör sig. Med lågfriktionsyta och keramiska fötter far musen fram över mattan. Samtidigt är jag en spelare som har hög DPI på min mus och van att göra små rörelser för att uppnå det jag vill ha. Det kändes väldigt konstigt att ha en mus som rörde sig så mycket som Lexip gör. Och även med hög DPI var det så lite friktion att jag ibland kände att jag nästan hade sämre kontroll. Men det visade sig skulle vara något som jag kom tillbaka till igen och igen, sämre kontroll.

Så detta är alltså en mus där du med din tyngd kan luta den över delen av musen åt olika håll samtidigt som den under delen är stabil. Tanken är att detta skall fungera lite som en joystick när du flyger ett plan. Men när man spelar ett FPS blev det störande att inte ha en mus som ligger stil utan rör på sig. Plus att jag är van att vila den bakre delen av handen på musen vilket gjorde att den tiltade bakåt hela tiden och det var sjukt störande. Jag blev aldrig riktigt vän med denna funktion. Och att du inte har möjligheten att stänga av den är i mitt tycke ett stort minus.

Den andra joysticken som sitter på sidan känns mer som något som man faktiskt kan få att fungera i flera spel. Jag kan tänka mig spel som har ett inventory eller menyrad som du behöver bläddra i kan du göra det snabbare med hjälp av den. Den var inte för stor heller och satt på ett bra ställe.

Det är uppenbart att det är inte med Razer Deathadder eller Logitech G Pro som Lexip Pu94 vill utmana utan de mer avancerade varianterna som Logitech 3D Connection eller Razer Naga man vill utmana med ett mer attraktivt pris. Samtidigt kostar en Razer Naga under 1000 kr idag vilket är 500 kr billigare än Lexip.

Jag är nog fel målgrupp. Jag spelar FPS och strategispel för det mesta på min dator. Jag har inget behov av joystickar på min mus. Jag kan tänka mig att folk som spelar mycket Elite eller spel som Minecraft, MOBA etc kan se att det finns en vinst med flera joysticks.

Samtidigt så känns hela konstruktionen lite svag. 1500 kr är mycket pengar och lasern som siter i är inte så högpresterande som jag hade hoppats. Framförallt är det acceleration den har problem med. Med hög DPI och dessa problem blir känsla att PU94 inte är så exakt som den skulle kunnat vara.

I en värld där 800 kr är mycket pengar för en mus är Lexi Pu94 med sina 1500 kr riktigt dyr. Och inte särskilt bra för den genomsnittlige spelare. Med det sagt om du spelar något spel som kan nyttja dessa två joystickar kan det helt klart vara värt att fundera på att lägga pengarna.

En datormus är en datormus. För det mesta ser den ut på nästan exakt samma sätt och har samma setup. Ibland så får du några extra knappar på sidorna men de bästa mössen är oftast enkla saker som ligger bra i handen och är bekväma att spela med. Men ibland så kommer någon som lovar att vända upp och ner på hela industrin. Lexip Pu94 är en sådan mus. Lexip Pu94 började som ett projekt på Kickstarter där man drog in nästan en halv miljon dollar. Sedan dessa har man blivit omskrivna i flera olika stora media och fått gott…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.