LEGO Star Wars: The Empire Strikes Out

Det var med ganska höga förväntningar jag såg The Empire Strikes Out. Föregångaren The Padawan Menace var ju så charmig. Men med förväntningar följer nästan alltid besvikelse.

empire01

Rebellerna har precis sprängt Dödsstjärnan och som i en scen ur ett TV-spel delar Leia ut nya order till alliansen. De som inte ska upprätta en ny bas på Hoth ska spränga imperiets bunker på Naboo.

De 21 minuterna känns som en timme. Trötta skämt som är skräddarsydda för att locka fram lågstadiebarns skratt. Det finns ingen finess i replikerna utan de hade mycket väl kunnat vara hämtade från valfri skolgård där barn ibland kan börja skratta åt någonting som vuxna inte alls ser det roliga i. För jag som vuxen kan väl inte förväntas skratta åt att C-3PO går på toaletten eller använder tvål, eller? Endast barn kan skratta åt att Luke jagas av ett flickgäng som vill pussas (troligen mer) för att han sprängt Dödsstjärnan.

empire03

The Padawan Menace var en kortfilm hela familjen kunde ha behållning av medan The Empire Strikes Out blivit en korkad sörja där författaren Michael Price med minimal ansträngning och väntade skämt bara vänder sig till barn och nördar. Hur kul är det med Special Edition-skämt om blinkande ewoker och ”nooo”? Till och med den mest väntade ”Han shot first”-repliken dyker upp. Och orkar någon med fler ”I am your father”-skämt? Det är slappt och tråkigt skrivet och jag förstår varför den här LEGO-filmen nämns så lite på Star Wars-sajter till skillnad från föregångaren.

empire02

En gång drog jag lite på smilbanden. Det hade inte nödvändigtvis med The Empire Strikes Out att göra utan tanken som väcktes när Darth Maul gjorde sin entré. Jag vet att jag kommer att föreställa mig hur den riktiga och stenhårda Darth Maul gör som sitt LEGO-dito och sjunger ”I am awesome” till filmmusiken medan han tänder sin ljussabel nästa gång jag ser The Phantom Menace. En sjungande Darth Maul är det enda oväntade och roliga infallet under dessa tråkiga 21 minuter som kostar 59 kronor och jag fasar för vad den kommande LEGO-miniserien The Yoda Chronicles kommer att innebära. Men visst, det var väl även lite roligt att Yoda då och då lämnar Dagobah för att handla på Naboo. Och det är kul att få se att även imperiet kan fira en seger, i det här fallet inbillning av seger, och dela ut priser. Men då har jag bjudit till och verkligen finkammat den torra bullen efter några minimala russin.

empire04

Det var med ganska höga förväntningar jag såg The Empire Strikes Out. Föregångaren The Padawan Menace var ju så charmig. Men med förväntningar följer nästan alltid besvikelse. Rebellerna har precis sprängt Dödsstjärnan och som i en scen ur ett TV-spel delar Leia ut nya order till alliansen. De som inte ska upprätta en ny bas på Hoth ska spränga imperiets bunker på Naboo. De 21 minuterna känns som en timme. Trötta skämt som är skräddarsydda för att locka fram lågstadiebarns skratt. Det finns ingen finess i replikerna utan de hade mycket väl kunnat vara hämtade från valfri skolgård där barn…

Review Overview

Betyg

100

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.