The Lego Movie

benny-barPå papperet låter hela konceptet som ett ganska motbjudande försök att sälja mer leksaker genom att dunka upp något uppblåst på bio, som egentligen hör hemma på Nickelodeon eller någon annan cynisk barnkanal. Resultatet är faktiskt ändå både underhållande och framförallt välgjort.

Den alldeles vanlige byggnadsarbetaren Emmet lever sitt stilla med ett leende på läpparna liv i den likriktade staden. En dag snubblar han bokstavligt talat över en artefakt som enligt profetian ska hittas av någon som är speciell och som är det enda sättet att stoppa undergången. Den maktgalne President Business smider nämligen planer på att använda sig av det hemliga vapnet The Kragle, inte bara på staden, utan på alla världar i Lego-universumet, något som förmodligen kommer att innebära slutet. Tillsammans med kaxiga Wyldstyle och vise Vitruvius är det nu upp till Emmet att rädda dagen, problemet är bara att han kanske inte är så speciell som profetian vill göra gällande.

Emmet-in-The-Lego-MovieKill your darlings för guds skull! Precis som en 8-åring som leker med Lego och har lite svårt att besinna sig i sina utsvävningar och grandiosa överdrifter, har regissörsduon bakom The Lego Movie haft lite svårt att kontrollera sina impulser. Det blir väldigt många olika världar som det ständigt gastande hjältarna ska stressa fram genom och väldigt många olika figurer som passerar i revy. För mig blir det lite overload med att ständigt drabbas av nya fantasifulla karaktärer som ska kläcka ur sig något roligt innan vi slussas vidare till en stad i molnen eller till ytterligare en farkost. Lite nedtoning och några djupa andetag hade inte skadat. Samtidigt är det ju verkligen ett äventyr som inte står stilla och det är hela tiden ett härligt driv i äventyret som oftast lyckas underhålla.

Mest imponerande är nog ändå hur filmen ser ut, när man givetvis enbart använt sig av CGI, men ansträngt sig till det yttersta för att skapa en känsla av stop-motion och att allting vi ser i bildrutorna faktiskt skulle vara möjligt att bygga med befintliga Legobitar. För mig och för säkert de allra flesta andra som läser recensionen, har Lego varit en stor del av uppväxten. Precis som i Toy Story 3 är det mysigt, nostalgiskt och nästan lite sorgligt att se figurer eller små bitar blixtra förbi, som man minns att man pillrade på med i timtal som barn. Tekniskt sett är den nära nog fulländad och sättet man väver in det man känner igen, utan att det bara blir en utdragen reklamfilm för byggsatser, är fint. Jag tycker också man lyckas använda de olika ansiktsuttryck man sett på olika Lego-gubbar genom åren på ett sätt som faktiskt visar känslor, trots att de är väldigt begränsade. Den där balansen mellan att inte lämna rötterna i leksakerna, utan att för den skull göra avkall på berättelsen, fungerar hela tiden.

lego-movie-06Budskapen i amerikanska barnfilmer brukar inte bjuda på så stor variation. Oftast handlar det om att du ska tro på dig själv och inte låta andra trycka ner dig eller så något om att det viktigaste som finns i livet är vänskap, möjligtvis kärlek. The Lego Movie är knappast något undantag utan vill tydligt tala om för oss att vi måste göra saker tillsammans och att vi samtidigt ska låta vår kreativitet flöda istället för att låta någon annan dikterar villkoren för våra liv. Jag kan bli lite trött på att det jämt och ständigt ska förmedlas något behjärtansvärt i den här typen av filmer, något saknar all form av ambivalens, samtidigt som det ju är lite fint med tanken om att vi aldrig får sluta leka.

Ska man se någon av de här storvulna animerade filmerna som pumpas ut med en förhoppning om att både barn och vuxna ska få ut lika mycket av dom är The Lego Movie ett bra alternativ. Full rulle från början till slut och med en hel del nostalgi inpetad i den snygga ytan, men ser man den med sina barn får man nog räkna med att knalla ner till leksaksaffären dagen därpå för att köpa lite Lego. Med tanke på hur mycket den väckte min lusta att bygga ihop stora riddarborgar eller blåvita rymdskepp kan jag bara ana vilken effekt den har på ett (yngre) barn.

På papperet låter hela konceptet som ett ganska motbjudande försök att sälja mer leksaker genom att dunka upp något uppblåst på bio, som egentligen hör hemma på Nickelodeon eller någon annan cynisk barnkanal. Resultatet är faktiskt ändå både underhållande och framförallt välgjort. Den alldeles vanlige byggnadsarbetaren Emmet lever sitt stilla med ett leende på läpparna liv i den likriktade staden. En dag snubblar han bokstavligt talat över en artefakt som enligt profetian ska hittas av någon som är speciell och som är det enda sättet att stoppa undergången. Den maktgalne President Business smider nämligen planer på att använda sig av…

Review Overview

Betyg

60

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.