The LEGO Movie Videogame

tlm_bricksburg16Tv-spel som bygger på filmer har en sorlig historia av att vara usla, snabbproducerade, dåliga spel som handlar mer om att casha in än att göra bra spel. Men nu när The LEGO Movie blir spel och TT Games (som gjort de andra LEGO-spelen) står bakom så kan vi kanske hoppas på något riktigt bra?

LEGO-spelen baserade på riktiga filmer har varit en stor vinnare de sista åren, TT Games och Warner har mjölkat hårt och vi har sett spel på Star Wars, Lord of the Rings, Indiana Jones, Harry Potter bara för att nämna några. Som tur var är dessa spel bra gjorda och berättar filmerna med både humor och värme. Och där stöter vi på det stora problemet med The LEGO Movie Videogame, jag kan inte relatera till filmen eller karaktärerna för jag har inte sett den. Spelet fungerar att spela utan att ha sett filmen, men mycket av charmen går förlorad. Detta är inte en av de ikoniska franchiserna som du har sett hundra gånger och kan varenda scen. Och spelet följer filmen rakt av så har du inte sett den är detta en enda lång spoiler.

Som vanligt är spelet full av humor, även om adelsmärket att driva med kända scener inte finns här. Och det räddar spelet lite för mig, det är kul och underhållande att spela det även om jag inte känner något speciellt för filmen. Mycket tack vare Batman, klockrena repliker rakt igenom hela spelet. Annars spelar du spelet på exakt samma sätt som de tidigare, varje bana har ett antal mål som skall uppfyllas innan du får komma vidare och det gäller att lista ut vilka karaktärs specialförmåga som skall användas för att lyckas. Det finns även många låsta sektioner som du måste komma tillbaka till senare när du låst upp fler karaktärer och för att samla alla guldklossar får du jobba på ganska bra och länge. Kampanjen klaras på runt 7 timmar och räkna med en 5-7 timmar till om du vill låsa upp allting.Lego-the-Movie-P3Spelet är gjort för målgruppen, barn, och det märks. Det talar verkligen om för dig var du skall göra och alla mål är klart och tydligt uppmärkta. Det är nästan på gränsen till fånigt när du aldrig behöver tänka själv. Inte ens Harry Potter-spelen höll spelaren så här mycket i handen utan lät mig utforska saker och ting själv. Överlag så är det sådana små saker som tills slut väger tungt i vågskålen. LEGO-spelen har alltid varit fulla med små irriterande saker men charmen från filmerna har alltid vägt upp detta. Så blir det inte här utan banorna känns längre och tristare än i många andra spel. Lite tråkigt då TT Games visade med LEGO City Undercover att det går utmärkt att göra ett bra spel som inte bygger på en annan franchise.

Till slut blir betyget godkänt men inte mer. Gillar du eller dina barn filmen kan ni få ut ett par fina timmar av The LEGO Movie Videogame. Om du älskar de tidigare spelen tycker jag du skall avvakta tills det går ner i pris.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

5 comments

  1. Spelade precis genom spelet på playstation 4 och håller delvis med. Har sett The lego movie och håller med om att det är en enda lång spoiler för den om man inte sett filmen. Däremot har de lämnat ut några detaljer som är bidragande faktorer till varför filmen har fått så pass bra recensioner och mottagande. En sak jag tycker du missade i recensionen är att det är helt fantastiskt att de har med skådespelarna från filmen (Chris Pratt, Morgan Freeman, Will Ferrell, Will Arnett, Jonah Hill och Elizabeth Banks med flera). Det finns dialog som är inspelad specifikt för spelet och det är som du skriver ett stort plus med roliga skämt och dialoger i spelet. Spelmässigt är Lego Marvel Super heroes betydligt bättre och ett bättre köp. Tycker fortfarande Lego spelen håller en hög standard och de lyckas hålla folk underhållna samtidigt som de gör reklam för Legos alla plastbitar.

  2. Tycker de lyckats med det smått fantastiska att hela tiden göra ”helt okej” spel. Ingen av legospelen är mästerverk men de är alla underhållande på något sätt. Spelar på nostalgin man har till Lego som leksak och använder sig av franchiser man älskar. De gör reklam för lego som leksak och får hyfsade recensioner. Inget under att Lego har lyckats vända deras svacka för några år sedan.

    • Instämmer till fullo Fredrik. Trots brister brukar LEGO-spelen alltid leverera trivsam underhållning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.