Legender från Övärlden

Legender från Övärlden är en klassisk saga om kampen mellan det goda och det onda. Japanerna i Studio Ghibli tar sig an den amerikanska fantasyförfattarinnan Ursula K. Le Guins värld. Det är vackert, våldsamt, romantiskt men samtidigt slarvigt och ytligt berättat.

Allt börjar dramatiskt med ett skepp ansatt av storm. Plötsligt ser besättningen två drakar i en kamp om liv och död. Vi får veta att drakar inte har setts på mycket länge och många tecken pekar på att förändringar är på väg i kungariket i Övärlden. Sedan följer ett kunga- och fadersmord och berättelsens centrum blir den vilsne unge mannen Geb, hans äldre magiske räddare, och deras kamp mot den onda magikern Cob.

Filmens tillkomst är ingen enkel historia. En i början ovillig Ursula Le Guins ändrades sig efter att ha sett Min granne Totoro och gav sitt medgivande till Studio Ghibli att göra en film baserad på hennes böcker. Hon hade tänkt sig att legenden Hayao Miyazaki skulle regissera den men han var upptagen med Det levande slottet. Istället är filmen skriven och regisserad av Goro Miyazaki som är Hayao Miyazaki äldsta son. Fadern var inte helt nöjd med valet av regissör och hans omdöme om filmen låter som en förälders krystade beröm: ”… den var gjord med ärlighet. Den var bra”. Även Le Guin var kritisk mot produktionen och filmen. Hon kände sig lurad då Studio Ghibli påstått att Hayao skulle pensionera sig men ändå övervaka skapandet av filmen, men istället gjorde han en annan film och hade inget med produktionen att göra. Hon har till och med skrivit ett öppet brev till sina fans om sina tankar till filmen vilka enklast kan sammanfattas med citatet: ”It is not my book. It is your movie. It is a good movie.”.

Mycket av den kritik hon lyfter fram i sitt brev är sånt som jag själv reagerade på. Det är rörigt berättat och mycket viktiga skeenden förklaras inte alls, tillexempel Geds mord på sin far, kungen i riket. Det är nästan alltid våld och strid som för berättandet framåt och lite utrymme ges till annat. En multidimensionell berättelse har blivit ytlig och linjär och därmed har mängder av ursprungsberättelsens kvalitéer tappats. Varför ska jag engagera mig i en film som verkar ignorera sånt som huvudpersonens mord på sin far? Jag tänkte genom hela filmen tankar som: Varför mördade Geb sin far? Varför nämner Geb knappt sin far och mordet på honom?

På den positiva sidan kan animationerna nämnas. Det är väldigt snyggt utan att vara plastigt, alltså precis som det brukar vara när Studio Ghibli är i farten. Samtidigt finns det sekvenser där det känns lite slentrianmässigt animerat. Denna film hade nog inte högsta prioritet hos Studio Ghibli. Ska jag ranka Legender från Övärden hamnar den helt klart i botten av Studio Ghiblis produktioner, tillsammans med Porco Rosso och långt efter mästerverk som Totoro, Spirited Away och Det levande slottet.

Tyvärr blir min rekommendation: Håll er borta även om ni är Le Guin-fans eller Studio Ghibli-fans.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.