Lawless

Förbudstiden mellan 1920 och 1933 är en mycket intressant del av USA:s relativt korta historia. I bland annat De Omutbara har vi följt hur alkoholförbudet skapade Al Capone och maffian i Chicago. I Lawless får vi följa de som livnärde sig på ”bootlegging” (namnet för olaglig spritdistribution som tipsar om ett bra gömställe) på landsbygden.Forrest (Tom Hardy), Jack
(Shia LaBeouf) och Howard (Jason Clarke från Public Enemies) Bondurant är tre bröder som producerar och distribuerar alkohol från Franklyn County, Virginia. Framför allt Forrest har ett rykte om sig att vara oövervinnerlig och det tillsammans med deras yrkesskicklighet har gett dem respekt av alla från polisen till den kända gangsterledaren Floyd Banner (Gary Oldman). Alla kanske var en överdrift, för Jack verkar det nämligen som en omöjlighet att få uppvakta Bertha Minnix (Mia Wasikowska från Alice i Underlandet), då hon är den minst sagt skeptiske byprästens dotter. Forrest i sin tur finner intresse i deras illegala pubs nya servetris Maggie Beauford (Jessica Chastain). Deras lönsamma tillvaro är dock på väg att sluta i ond bråd död, när de vägrar att muta den på många sätt speciella polisen Charles Rakes (Guy Pearce).

Regissören John Hillcoat har onekligen ett par solida filmer bakom sig i The Proposition och Vägen. Den första filmen hade jag nog gillat mer med aningen kortare scener, då den blev lite utdragen för min smak ibland. Vägen hade jag lite lättare för, mest på grund av att jag engagerade mig mer i karaktärerna och deras livsöde, men också för att scenerna fick precis lagom lång tid. Med Lawless känns det som att Hillcoat gått hela vägen runt, nu är det actionklippning i dramat. Vi får inte stanna kvar en sekund efter en dramatisk händelse utan vi ska vidare direkt. Detta är ett problem. Hillcoat som tidigare varit oklanderlig försvinner mycket bakom vad som känns oväntat mycket som en studioprodukt nischad mot de som vanligtvis bara ser actionfilm.

Manuset är liksom med The Proposition skrivet av den legendariske artisten Nick Cave och det är nog det enda märkvärda med det. Då boken ”The Wettest County in the World” som filmen är baserad på är skriven av barnbarnet Matt Bondurant, hade jag önskat mig något lite mer nyanserat från Caves penna. Utan att ha läst boken tippar jag på att detta är en väldigt rak bearbetning. Kriminella romantiseras ofta på film, men sällan så förbehållningslöst som i Lawless. Jag gillar verkligen de fina scenerna där Jack tar med Bertha i sitt nya vrålåk, finansierad av en stororder till Oldmans våldsamma gangster, men det ger en viss bitter eftersmak. På tal om våld så har jag hört att boken ska vara mycket detaljerad inom det området, och med Hillcoat och Cave hade jag hoppats på något nyskapande som i A History of Violence, men det är tyvärr som vilken våldsam gangsterfilm som helst.

Tom Hardys karaktär är den jag finner mest intressant. Forrest är mentalt krigsskadad, verkar lite slö vid en första anblick men är egentligen både en enorm överlevare och en tickande bomb. Sen är han visuellt slående också med mycket muskler och realistiskt med fett inpackat i stiliga cardigans. Shia tycker jag är lite för berömd för sin roll, han skulle behöva vara mer sårbar för att jag ska tro på att Jack ska växa på det sätt han gör genom filmen. Jessica Chastain, som nyligen Oscarsnominerades för sin huvudroll i Zero Dark Thirty är bra även här. Tråkigt bara att hennes brokiga förflutna inte knyts ihop med någon av de andra karaktärernas förflutna. Hon förblir tyvärr den mystiska kvinnan och hennes historia känns inte komplett vid filmens slut. Gary Oldman gör tyvärr inte en gangster som bara Gary Oldman kan göra den, utan som vilken servitör i Hollywood skulle gjort den. Den stora snackisen blir ändå Guy Pearce. Tydligen skickade han ett foto till vännen Hillcoat med hur han ville se ut om han skulle göra Charles Rakes. Då att ligga på heltäckningsmattan och leta efter sina kontaktlinser är ett ganska svagt tillfälle, tackade Hillcoat ja. Går det ens att inte spela över när man saknar ögonbryn? Pearces karaktär är inte intressant, inte rolig, inte… bra alls.

Lawless är ett lättittat actionspäckat drama. Detta är inte filmen för dig som vill veta mer om förbudstiden, utan snarare för dig som önskar dina historiska filmer spetsade med metrosexuella poliser. Jag hoppas att det jag nu har sett är Hillcoats höga lägstanivå.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.