Last Vegas

Last-Vegas-Robert-De-Niro-Morgan-Freeman-Michael-DouglasGubbfest i Las Vegas! För er som tyckte att Baksmällan var alldeles för rapp och hade alldeles för lite artros kommer nu den ultimata filmen för er!

När Billy (Michael Douglas) ska gifta sig med sin flickvän som nära nog skulle kunna vara hans barnbarn vill han givetvis fira med en svensexa i Las Vegas tillsammans med sina barndomsvänner. Trots att det finns gammalt groll mellan Billy och den surmulne änkemannen Paddy (Robert De Niro), låter den senare sig övertalas av den uttråkade Sam (Kevin Kline) och den från en stroke rehabiliterade Archie (Morgan Freeman). Gubbarna kommer till Las Vegas, roar sig som kungar på nattklubbar, lyxar till det på casinon och hinner med lite kvinnor för att på så sätt inse att de inte är så gamla som de kanske tror.

last-vegas-image06I samma ögonblick som jag valde att recensera Last Vegas kände jag att det nog inte var någon bra idé. Redan på förhand var oddsen att jag skulle tycka om den ganska små med tanke på ett det mest verkar vara en mix av grabbigt och gubbigt, men jag lovar att jag gjorde mitt yttersta för att försöka ta mig an den så fördomsfritt som möjligt. Tyvärr visar det sig att gubbsjukan inte är de största problemen med filmen, utan att den är fruktansvärt tråkig. Konceptet har tydligt varit att göra en pensionärsvariant på Baksmällan och ta sikte på att hitta fyra stora skådespelare som uppnått den åldern att de gör lite vadsomhelst för att få fortsätta jobba. Sedan har en av Hollywoods mest profillösa regissörer Jon Turtletaub fått uppdraget att stryka mumierna medhårs och inte göra så mycket väsen av sig.

När herrarna De Niro, Douglas, Freeman och Kline skrivit på kontraktet kändes uppenbarligen filmen färdig, för det är inte mycket möda man lagt ner på att skriva ihop några vettiga karaktärer och speciellt finurliga scener. Samtliga gubbar känns som torftiga klichéer med väldigt välanvända problem som de vill överkomma. Någon som tröttnat på att känna sig gammal, någon som sörjer sin avlidna hustru, någon som har en överbeskyddande son och givetvis en som ska gifta sig med en alldeles för ung kvinna. Ingenting överraskar och ingenting känns levande. Skämten faller hela tiden platt till marken eller försvinner i Turtletaubs oförmåga att ta tillvara på komisk tajming. Det finns en scen som åtminstone lockade till ett litet skratt och det är när herrarna låtsas vara maffiabossar för att skrämma slag på en de kommit lite på kant med. I övrigt missar varenda poäng målet ganska rejält.

web1_last-vegas2_0För att vara en lättsam komedi är det alldeles för lite som är roligt och det finns ingenting att hämta i dramat heller då karaktärerna är på tok för underutvecklade. För att vara uthärdlig hade den behövt vara åtminstone 20 minuter kortare och scenen när farbröderna får vara domare i någon form av bikini-tävling är det allra första som borde hamnat på klipprummets golv. Även utan att gå in på hur gräslig kvinnosyn Last Vegas släpar runt på är det en riktigt usel film som jag tror redan är i princip bortglömd.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

2 comments

  1. ”För er som tyckte att Baksmällan var alldeles för rapp och hade alldeles för lite artros kommer nu den ultimata filmen för er!”

    Underbar formulering! 🙂

  2. Jag är ingen fanatisk feminist som vissa här men även jag tycker att den här filmen känns nedvärderande mot kvinnor och är väldigt gubbig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.